61-aastane Beišenalijev jõi veebikohtumisel väidetavalt ka ise kasahhi käokinga (aconitum soongaricum) juurtest tehtud kokteili, et demonstreerida selle ohutust, vahendab Reuters.

„Need, kellel on kerged sümptomid, taastuvad päeva jooksul, ägedama haigestumise korral võtab see kolm kuni neli päeva,“ jutustas ta.

Tervishoiuministri sõnul said nemad „juba kasutusele võetud“ ravimi retsepti riigi president Sadõr Džaparovilt, kes sai selle omakorda enda isalt.

Tervishoiuministeeriumi endine nõunik ravimiekspert Bermet Barõktabasova kirjeldas kasahhi käokinga aga kui „Kõrgõzstani kõige mürgisemat taime“.

„Isegi selle ekstrakti väikseimatel annustel on inimese organismile tugev negatiivne mõju ja inimene võib kiiresti surra,“ hoiatas Barõktabasova. „Me langeme tagasi keskaega.“

Aconitum soongaricum’i propageerimise kõrval kutsus president Džaparov Kõrgõzstani kodanikke üles maske kandma ja vaktsineerima, öeldes, et seni on kuuemiljonilises riigis kaitsesüsti saanud kõigest 4000 inimest, mis on märk „äärmisest ükskõiksusest“.

Tänase seisuga on Kõrgõzstan ametlikult teatanud kokku enam kui 90 000 COVID-19 juhtumist ja 1500 inimese surmast.