89-aastase Raúl Castro otsus loobuda alates tänasest ainuvalitseva kommunistliku partei esimese sekretäri ametikohast toob põlvkondade vahetuse Kuuba poliitikas. Vennad Castrod juhtisid Kuubat alates riigipöördest 1959. aastal, vahendab The Guardian.

Oma otsusest juhtpositsioonilt taanduda teatas Castro ametlikult reedel partei kaheksanda kongressi avamisel peetud kõnes.

"Usun tulihingeliselt oma kaasmaalaste tugevusse, eeskujulikku olemusse ja mõistmisse ning seni, kuni elan, olen valmis kaitsma meie isamaad, revolutsiooni ja sotsialismi," ütles Castro sadadele Havanna konverentsikeskusse kogunenud erakonnaliikmetele.

Ta märkis, et läheb pensionile, leides, et on „oma missiooni täitnud ja kindel isamaa tulevikus“.

Kuigi Castro ei öelnud, keda toetab oma järeltulijana kommunistliku partei esimese sekretärina, saab selleks tõenäoliselt viimase parem käsi, 60-aastane Miguel Díaz-Canel, kes võttis Castrolt presidendiameti üle juba 2018. aastal.

Analüütikute sõnul ei maksa siiski oodata, et Díaz-Canel tooks endaga kohe kaasa mingeid suuri muudatusi, võttes arvesse, et selleks on vaja riigi sõjaväe ja julgeolekustruktuuride toetust.

Raúl Castro vend Fidel, kes tüüris riiki alates 1959. aastast, loobus põdura tervise tõttu presidendiametist 2006. ja erakonnajuhiametist 2011. aastal. Ta suri 2016. aastal 90-aastasena.