Ukraina diplomaat Andrei Sosonjuk peeti kinni seoses salastatud teabe hankimisega Venemaa õiguskaitseasutuste ja FSB andmebaasidest, vahendab TASS.

FSB väitel toimus kinnipidamine hetkel, kui Sosonjuk kohtus Venemaa kodanikuga, kes talle salastatud teavet edastas.

"Taoline tegevus ei ole ühildatav diplomaadi staatusega ning on ilmselgelt Venemaa suhtes vaenulik," kuulutas FSB. "Ukraina konsuli suhtes rakendatakse meetmeid vastavalt rahvusvahelisele õigusele."

Viini konventsioon sätestab, et diplomaatidel on riigis, kus nad töötavad, puutumatus, ent seaduse rikkumise või vaenuliku tegevuse korral võib võõrustajamaa nad kuulutada persona non grataks ja välja saata.

Konsul vabastati

Ukraina välisministeerium teatas laupäeval konsuli kinnipidamist kommenteerides, et tegemist oli provokatsiooniga, vahendab UNIAN.

"Vene õiguskaitseorganid võtsid kinni Ukraina konsulaadi töötaja Peterburis ja hoidsid teda mitu tundi vahi all. Hetkel asub ta Ukraina diplomaatilises asutuses," ütles ministeeriumi kõneisik Oleg Nikolenko. "Juhtunu asjaolud on väljaselgitamisel. Ukraina otsustab lähiajal, kuidas sellele provokatsioonile vastata, arvestades senist praktikat."