"Meie hiljutised tegevused (sanktsioonid Venemaa vastu) olid proportsionaalsed ja kooskõlas Venemaa pahatahtliku tegevusega. Venemaa valitsuse tänane teade [vastumeetmete kohta] oli eskalatsioon ja see on kahetsusväärne," ütles kõneisik TASSile. "Jätame endale õiguse sellele reageerida."

Varem reedel ütles Venemaa presidendi pressisekretär Dmitri Peskov, et Venemaa riigipea abi Juri Ušakov tutvustas USA suursaadikule Moskvas John Sullivanile Venemaa vastust USA uutele sanktsioonidele.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov avaldas Sullivanile tehtud ettepaneku pressikonverentsil, mille käigus ta ütles, et Moskva palub kümnel USA diplomaadil riigist lahkuda vastusena sama arvu Venemaa diplomaatide väljasaatmise eest. USA suursaadikul endal soovitab Moskva minna koduriiki konsultatsioonidele.

Ta lisas, et Moskva kannab kaheksa USA ametnikku oma musta nimekirja ning astub samme piiramaks ja peatamaks USA valitsusväliste organisatsioonide tegevust Venemaa siseasjadesse sekkumisel.

Teiste seas keelatakse Venemaale sisenda USA föderaalse juurdlusbüroo (FBI) direktoril Christopher Wrayl, USA justiitsminister Merrick Garlandil ja administratsiooni sisepoliitikanõunikul Susan Rice'il.

USA administratsioon teatas neljapäeval, et kehtestab Venemaale uued sanktsioonid ja saadab välja Vene diplomaate vastuseks 2020. aasta USA presidendivalimistesse sekkumise, tarkvarafirma SolarWinds vastase küberrünnaku ning jätkuva okupatsiooni ja inimõiguste rikkumise eest Krimmis.

USA keelas kohalikel finantsinstitutsioonidel osaleda Venemaa keskpanga ja teiste juhtivate finantsinstitutsioonide välja antud võlakirjade esmasel turul. Ühtlasi kehtestas USA sanktsioonid kuuele Vene tehnoloogiaettevõttele, mis toetavad Vene luureteenistuste küberprogrammi, ning 32 juriidilisele ja füüsilisele isikule, mis tegelesid Venemaa valitsuse juhitud katsetega mõjutada USA 2020. aasta presidendivalimisi, teatas administratsioon.

Veel kaheksa füüsilist ja juriidilist isikut lähevad sanktsioonide alla Venemaa jätkuva okupatsiooni ja repressioonide eest Krimmis.

USA president Biden ütles reedel, et ei taha alustada eskalatsioonitsüklit ja konflikti Venemaaga, vaid stabiilseid ja ettearvatavaid suhteid, aga hoiatas siis: „Kui Venemaa jätkab sekkumist meie demokraatiasse, oleme me valmis edasiseks tegevuseks vastuseks sellele.”

Ta meenutas ka leppimisvõimalust, viidates kohtumisele, mida ta Putinile pakkus.