Bideni sõnul ütles ta sel nädalal telefonikõnes Venemaa presidendile Vladimir Putinile, et oleks võinud minna vastumeetmetega kaugemale. Kuigi ta tahab pingete suurendamist vältida, ütles Biden selgelt, et ei kõhkle tulevikus edasisi samme astumast, vahendab CNN.

„Me ei saa lubata, et välisjõud sekkub karistamatult meie demokraatlikku protsessi,” ütles Biden. „Ma ütlesin (Putinile), et me vastame peagi mõõdetud ja proportsionaalsel viisil, sest leidsime, et nende sekkumine valimistesse ja SolarWinds olid täiesti kohatud.”

USA administratsioon teatas eile varem, et kehtestab Venemaale uued sanktsioonid ja saadab välja Vene diplomaate vastuseks 2020. aasta USA presidendivalimistesse sekkumise, tarkvarafirma SolarWinds vastase küberrünnaku ning jätkuva okupatsiooni ja inimõiguste rikkumise eest Krimmis.

Biden ütles, et USA ei taha alustada eskalatsioonitsüklit ja konflikti Venemaaga, vaid stabiilseid ja ettearvatavaid suhteid, aga hoiatas siis: „Kui Venemaa jätkab sekkumist meie demokraatiasse, oleme me valmis edasiseks tegevuseks vastuseks sellele.”

Biden pakkus leppimisvõimalust, viidates kohtumisele, mida ta Putinile pakkus.

„Nüüd on aeg deeskaleerida,” ütles Biden. „Tee edasi kulgeb mõtestatud dialoogi ja diplomaatilise protsessi kaudu.”

Osana eilsest teatest nimetas USA ametlikult Venemaa Välisluureteenistuse (SVR) SolarWindsi küberrünnaku taga olnud jõuks. Rünnak puudutas nii USA föderaalvalitsust kui ka erasektorit. Valge Maja teatas ka, et saadab riigist välja kümme Vene diplomaati, kelle hulgas on Vene luureteenistuste esindajad.

Bideni administratsioon keelas USA finantsinstitutsioonidel osaleda Venemaa keskpanga ja teiste juhtivate finantsinstitutsioonide välja antud võlakirjade esmasel turul. USA kehtestas sanktsioonid kuuele Vene tehnoloogiaettevõttele, mis toetavad Vene luureteenistuste küberprogrammi, ning 32 juriidilisele ja füüsilisele isikule, mis tegelesid Venemaa valitsuse juhitud katsetega mõjutada USA 2020. aasta presidendivalimisi, teatas administratsioon. Veel kaheksa füüsilist ja juriidilist isikut lähevad sanktsioonide alla Venemaa jätkuva okupatsiooni ja repressioonide eest Krimmis.

Pole selge, kui palju USA sammud Putini käitumist muudavad. Biden ei vastanud otse, kas Putin andis talle mõista, et on valmis midagi muutma.

„Ma õhutasin teda reageerima asjakohaselt, mitte liialdama, sest ka meie võime samme astuda. Ma loodan ja ootan, et me suudame välja töötada modus vivendi, aga on tähtis, et meil oleksid otsesed läbirääkimised ja et me jätkaksime teineteisega kontakte,” ütles Biden.