„Oleme sotsiaal- ja tervishoiuministeeriumi ja välisministeeriumi vahel teinud ühise tööjaotuse selle kohta, et pöörduksime Sputniku vaktsiini osas Venemaa poole ja peaksime neid läbirääkimisi,” ütles Kiuru, vahendab Helsingin Sanomat.

Kiuru ütles, et Sputniku üle läbirääkimiste pidamine on Euroopa Liidu ühishankelepinguga kooskõlas, sest Euroopa Liit ei ole veel Sputniku tootjaga lepingut sõlminud.

Kiuru ei osanud siiski veel ennustada näiteks selle hanke ajakava.

Soome tervise ja heaolu instituudi (THL) ülemarst Hanna Nohynek ütles Helsingin Sanomatile, et vaktsiin Spuntik V on uurimisandmete järgi efektiivne.

„See on väga efektiivne. Selle kohta on avaldatud kaks referentsartiklit kõrgelt hinnatud teadusajakirjas Lancet, üks immunogeensusuuringu ja teine efektiivsusuuringu kohta, mis näevad välja väga head. Euroopa ravimiamet (EMA) on alustanud vaktsiini hindamist müügiloa andmiseks,” ütles Nohynek.

Sputnik on adenoviiruse vektorvaktsiin nagu AstraZeneca ja Johnson & Johnsoni vaktsiinid. Seni ei ole harvaesinevate veretrombijuhtumite kohta Sputnik V puhul teateid tulnud, märkis Nohynek.

Soome vaktsiiniuurimiskeskuse direktor Mika Rämet ütles, et Sputnik V on efektiivsuselt võrreldav teiste Soomes kasutatavate koroonavaktsiinide, näiteks Pfizeri ja AstraZeneca omadega.

„Päris suurepäraselt võrreldav. Efektiivsusuuringutes on näidatud, et sellel on enam kui 90-protsendine kaitseefektiivsus koroonahaiguse vastu ning väga hea kaitseefektiivsus raske haiguse vastu,” ütles Rämet.

Rämeti sõnul ei ole Sputniku puhul seni tuvastatud samasuguseid probleeme kui AstraZeneca ja Johnson & Johnsoni toodetel.

„[Sputnikul] ei ole ilmnenud ohutusmuresid. Selles mõttes on see tõeliselt tähtis vaktsiin paljude riikide vaktsineerimiskampaanias. Vahe AstraZeneca ja Johnson & Johnsoniga võrreldes on see, et [Spuntikus] kasutatakse kaht adenoviirust,” ütles Rämet.

Soome välisministeeriumi tervise ja heaolu suursaadiku Päivi Sillanaukee sõnul ei tuleks Kiuru sõnadest teha sellist järeldust, et Soome on kohe Sputnikut hankimas.

Sillanaukee sõnul ei tee Soome Sputnik V hankimise kohta mingit otsust enne, kui EMA on teinud otsuse Sputniku võimaliku kasutusloa kohta Euroopas.

„Vaatame asja siis, kui saame EMA otsuse. Mingit hankeprotsessi käimas ei ole, vaid meil on valmisolek seda asja mõtelda,” ütles Sillanaukee. „Sellega on loomulikult siis seotud ka välispoliitika.”

Ka Nohynek arvas, et Sputnik V-d ei võeta Soomes kasutusele ilma EMA heakskiiduta.

„Meil on seni olnud põhimõte, et Soomes kasutatakse ainult EMA müügiloa saanud vaktsiine. Kui see endiselt paika peab, on Sputnik siia teretulnud, kui see on saanud EMA müügiloa. Ma loodaksin, et jäädakse selle juurde,” ütles Nohynek.

Ka Rämet ei usu, et Sputnikule antaks Soomes müügiluba EMA-st eraldi.

„Usaldame ühist Euroopa hinnangut,” ütles Rämet.