Läti välisministeerium võtab seda asja väga tõsiselt ja peab sellist tegevust vastuvõetamatuks, vahendab Läti Delfi.

„Viini konventsioon annab teatud privileegid, aga igal diplomaatilise teenistuse esindajal tuleb käituda lugupidavalt ja järgida vastuvõtva riigi õiguslikke norme ning samuti tuleb vastaval viisil suhtuda korrakaitseasutuste esindajatesse, kes täidavad oma ametikohuseid,” teatas Läti välisministeerium.

Venemaa ajutine asjur väljendas Läti välisministeeriumi seisukoha suhtes mõistmist ja lubas, et juhtum ei jää tähelepanuta.

Märtsi lõpus toimus Riia Ķengaragsi linnaosa eramajas pidu, kus selgelt rikuti koroonareegleid. Osales umbes kümme inimest, kes sõitsid diplomaatiliste numbrimärkidega autodega. Tunnistajate fotode ja Läti Delfi kontrollitud andmete järgi oli peo võõrustaja Venemaa sõjaväeatašee Lätis Ruslan Ušakov.

Valju muusika tõttu rahulolematud naabrid kutsusid politsei, aga pärast lühikest jutuajamist Ušakoviga sõitsid korravalvurid midagi ette võtmata minema. Atašee näitas selle peale naabritele keskmist sõrme.

Riia munitsipaalpolitsei esindaja Lāsma Greidāne kinnitas Läti Delfile, et 27. märtsil tuli sellele Ķengaragsi aadressile kaks väljakutset, milles kaevati ebaseadusliku kogunemise ja koroonapiirangute rikkumise üle. Esimesele väljakutsele sõitis Läti riigipolitsei ja teisele Riia munitsipaalpolitsei.

Greidāne ütles, et olles oma volituste piires eramaja hoovi üle vaadanud, politseinikud rikkumisi ei leidnud.

Väljakutset kinnitas ka riigipolitsei esindaja Ance Rozīte, kelle sõnul olid hoovis ainult ühe majapidamise liikmed, mis on lubatud.

Pealtnägijate sõnul ei sisenenud politseinikud aga majja, kus varjasid end ülejäänud pidulised.