Washington ja NATO on ärevil Vene vägede koondamise tõttu Ukraina piirile. Eelmisel nädalal teatas Türgi, et Washington saadab kaks sõjalaeva Mustale merele, mida Venemaa nimetas ebasõbralikuks provokatsiooniks, vahendab Reuters.

Allikate sõnul teavitas USA saatkond Ankaras laevade Mustale merele saatmise ärajätmisest Türgi välisministeeriumit, aga ei öelnud põhjust. Türgi riiklik uudisteagentuur Anadolu teatas hiljem, et Ankara ei ole saanud teateid laevade liikumise kohta hilisemal ajal.

USA ametnikud ütlesid, et Türgi võis esialgset teadet valesti mõista ja laevade saatmine ei olnud kunagi kinnitatud.

Ametnike sõnul teavitab USA Türgit sageli potentsiaalsest liikumisest Mustale merele. See ei tähenda aga tingimata, et laevad ka tegelikult Bosporuse väina läbivad, vaid pigem tagab, et kui seda otsustatakse teha, on olemas vajalik luba.

Venemaa, kes on hoiatanud Washingtoni, et viimane Krimmist ja Venemaa Musta mere rannikust eemale hoiaks, on teatanud, et vägede koondamine on kolmenädalane vägede lahinguvalmiduse kontroll vastuseks NATO ähvardavale käitumisele.

Vene sõjalaevastik alustas eile Mustal merel õppust, mis sisaldab sihtmärkide tulistamist pinnal ja õhus. NATO peasekretär Jens Stoltenberg kutsus eile Moskvat oma vägede koondamist lõpetama.

Venemaad Ukraina piirilt vägesid tagasi tõmbama kutsusid eile oma ühisavalduses ka Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja USA president Joe Biden.