Keskkonnakomisjoni esimees Yoko Alender ütles, et tõuke tänasele arutelule andis Eesti Rohelise Liikumise, Eestimaa Looduse Fondi ja Keskkonnaõiguse Keskuse algatatud kollektiivne pöördumine, milles soovitakse kiiret tegutsemist kliimamuutuse pidurdamiseks.

„Kliimaneutraalsusele majandusmudelile ei ole alternatiivi. Meil on üks planeet, kõik meie ressursid on siin, peame õppima nendega kestlikumalt ümber käima,“ ütles Alender. Ta toonitas, et kliimaneutraalsuse saavutamiseks on vaja panna paika konkreetne tegevuskava - seda võiks teha laiapindselt: otsustajatest, teadlastest ja ettevõtjatest koosnevas Kliimakogus. Kindlasti tuleb uuendada kliimapoliitika põhialuseid ja energiamajanduse arengukava.

Keskkonnakomisjon sõnastas juba eelmisel aastal vastates petitsioonile, et toetab kollektiivse pöördumise algatajate arvamust. Eesti peab saavutama kliimaneutraalsuse võimalikult kiiresti teaduspõhiste ja kogu ühiskonda kaasavate õiglaste lahenduste kaudu. Mida kaugemale lükata strateegiliselt olulised otsused ning meetmete rakendamisega alustamine, seda keerukamaks ja kallimaks kliimaneutraalsuse suunas liikumine läheb.

Keskkonnakomisjoni aseesimehe Andres Metsoja sõnul mõjutab kliimaneutraalsuse teema tugevasti energeetikasektorit. „Vaja on tagada põlevkivisektori üleminek süsinikumahukalt elektritootmiselt energiaefektiivsele õlitootmisele ning soojuse- ja elektrienergia tõhus koostootmine. Vaja on taastuvenergia suuremat kasutamist, tuuleparkide rajamist, soojamajanduse ümberkorraldamist ja rakendada veel rida teisi abinõusid,“ ütles Metsoja.

Ettekanded teevad Eesti Rohelise liikumise juhatuse liige ja huvikaitse ekspert Madis Vasser, keskkonnakomisjoni esimees Yoko Alender, keskkonnaminister Tõnis Mölder ning Cambridge’i Ülikooli kliimamuutuste majanduse vanemteadur ja ÜRO kliimamuutuste raamkonventsiooni teadus- ja tehnoloogianõukogu aseesimees Annela Anger-Kraavi.

Riigikogu istungit algusega kell 10 saab jälgida veebiülekande kaudu.