Uute piirangute põhimõte on sama kui seni, joogikohtadel on karmimad piirangud kui söögikohtadel, vahendab Yle Uutiset.

Soome valitsuse allikad ütlesid Ylele, et epideemiatasemel kaks olevates piirkondades asuvad ehk praegu suletud olevad söögi- ja joogikohad avanevad alguses karmimate piirangutega, mida siis hakatakse järkjärgult leevendama, kui epidemioloogiline olukord seda lubab.

Kõige hullemas haiguspiirkonnas, Uusimaal ja Päris-Soomes peavad joogikohad allikate sõnul uksed sulgema juba kell 18 ja söögikohad võivad olla avatud tund kauem kella 19-ni. Alkoholi müük tuleb selle informatsiooni järgi lõpetada igal pool juba kell 17.

Sellised karmimad piirangud hakkavad allikate sõnul kehtima veel vähemalt Päijät-Hämes, Kanta-Hämes ja Kymenlaaksos.

Mõne piirkonna epidemioloogilise olukorra kohta oodatakse veel Soome Tervise ja Heaolu Instituudi (THL) hinnangut, enne kui lõplik otsus tehakse. Näiteks Tamperet ümbritseva Pirkanmaa olukord on olnud piiripealne.

Soome koalitsioonierakondade erinõunikud lihvivad söögi- ja joogikohtade piirangute kohta tehtavat otsust veel täna, nii et detailides võib tulla muutusi.

Ylele on öeldud, et söögi- ja joogikohtade sulgemine on olnud üks kesksemaid meetmeid, millega on nakatumiste arv langema saadud, nii et avamisega alustatakse väga ettevaatlikult.

Piiranguid hakatakse üle vaatama igal nädalal. Ei kavatseta enam piiranguid kordamööda karmistada ja leevendada.

Soome parlament menetleb parajasti nakkushaiguste seaduse muudatusi, milles on kindlaks määratud maksimaalsed piirangud söögi- ja joogikohtadele.

Eelnõu järgi saaks restoranid sundida uksi sulgema kell 18 ja alkoholi müüki lõpetama kell 17. Klientide arvu oleks võimalik piirata joogikohtades kolmandikuni mahutavusest ja söögikohtades pooleni.

Piirata saaks ka muusika mängimist siseruumides ja inimeste liikumist. Sellel põhinevad tantsu- ja karaokekeeld. Klientidelt võidaks nõuda ka näiteks laua reserveerimist.

Eduskunta otsustab selle seadusemuudatuse üle homme. Seejärel teeb valitsus reedel oma otsuse, mis sisaldab piirangute üksikasju. Uued piirangud hakkavad kehtima esmaspäeval.