Lutsar märkis, et ka Euroopa ravimiamet ei ole seni vastavat otsust vastu võtnud. Ta lisas, et Jansseni vaktsiiniga süstimise peatamine peaks olema viimane otsus.

USA toidu- ja ravimiadmistratsioon (FDA) teatas täna, et Johnson & Johnson vaktsiiniga kaitsepookimine pannakse praegu pausile, sest kuuel naisel on tekkinud trombid.

Täna saabus ühtlasi Eestisse 2400 doosi Jansseni doosi, mis on hetkel veel terviseameti laos. Millal need peaks jõudma kaitsepookimist ootavate inimesteni, ei ole hetkel veel selge.

“Parem ikka, kui leiame mingi vanusegrupi, kellele see sobib,” rääkis Lutsar. “Täpselt nii oli ka AstraZeneca vaktsiiniga.”

Nimelt ei ole ka AstraZeneca koroonavastast vaktsiini keelatud süstida, kuid immunoprofülaktika komisjon on leidnud, tuginedes olemasolevatele andmetele, et kõige sobivam on selle tootja vaktsiini süstida 60-aastastele ja vanematele. Noorematel inimestel on üliharva täheldatud ebaharilike trombide teket pärast AstraZeneca vaktsiini saamist.

Euroopa ravimiameti teatel on 4. aprilli seisuga süstitud AstraZeneca vaktsiini Euroopas 34 miljonit doosi, nende seas on surmajuhtumeid olnud kokku 18.

Eesti ravimiamet juhindub Euroopa ravimiameti suunistest, ja sealt ravimiameti kommunikatsioonijuhi Kristi Sarapi sõnul praeguse seisuga süstimise peatamist Johnson & Johnsoni tütarfirma Jansseni vaktsiiniga soovitatud ei ole.

Seega, vähemalt praeguste andmete järgi ei jää täna Eestisse jõudnud 2400 doosi Jansseni vaktsiini lattu ootele. Need lähevad inimestele, kel pole võimalik perearstikeskusesse või haiglasse minna.

Siiski on Johnson & Johnson ennetavalt peatanud vaktsiinitarned Euroopasse, vahendab The Guardian. FDA soovitab kõigil, kes saanud Jansseni vaktsiini ja kel tekkinud tugev pea-, kõhu või jalavalu või hingamisraskused kolm nädalat pärast vaktsiini saamist, võtta ühendust oma arstiga.