Nii valitsus kui teadusnõukoda leiavad, et piirangute leevendamist tuleks langustrendi jätkumise korral alustada koolidest. Irja Lutsar rääkis eile pärast teadusnõukoja istungit aga Delfile, et maakonniti on olukord koroonarindel erinev - mõni piirkond, näiteks saared, on juba väga heas seisus, samas mõnes piirkonnas ei taha näitajad langeda.

Liina Kersna tõdes täna Delfile, et valitsus kaalub varianti hakata koole avama kõigepealt piirkondades, kus nakatumisnäitajad on madalamad. “Seal, kus koole saaks võimalikult ohutult avada, seal me võiksime seda aprilli lõpus teha,” ütles Kersna. “Laste kooli saamine on igal juhul prioriteet”.

Kersna lisas, et järgmisel teisipäeval jõutakse täpsemate arutelude ja ehk ka otsusteni. “Me palusime teadusnõukojal nüüd järgmise nädala jooksul jälgida, kuhu poole numbrid liiguvad, et saaksime ka täpsemalt otsustada, kuidas piiranguid leevendama hakata.” Kersna lisas, et selleks peab senine langustrend jätkuma.

Kersna sõnul valmistatakse praegu koolidele ette juhendeid, kuidas taasavamise järel tagada, et koolid taas suurteks koroonakolleteks ei muutuks. “Näiteks proovime võimalikult palju viia õpet õue, klassiruume tuulutada ja lapsi hajutada,” kirjeldas Kersna. “Kasutada ka nii-öelda mulli süsteemi, ehk et õppetöö toimub ühtede ja samade lastega, teistega kokku ei puututa.”

Järgmisel nädalal arutab valitsus edasi ka seda, kas ja kuidas tuleks koos koolide avamisega uuesti lubada laste huvitegevust - Kersna sõnul on siingi märksõnaks tegevuste viimine õue.

Koolivaheaeg kui võimalik oht

Haridusminister Liina Kersna rõhutas, et varasem kogemus on näidanud, et koolivaheaegadel reisitakse rohkem perega välismaale ja oht nakatuda või uusi tüvesid riiki tuua suureneb.

Kersna pani inimestele südamele, et järgmisel nädalal algav vaheaeg veedetaks pere ringis ja nauditaks kevadilma.

“Kui vähegi võimalik, palun ärge minge sel vaheajal välismaale puhkusereisile, aga kui te siiski lähete, siis arvestage, et tuleb olla kümme päeva isolatsioonis, sealhulgas ka lapsed,” ütles Kersna. “Kui me avame pärast koolivaheaega 1.-4. klassini kontaktõppeks lastele koolid, siis need lapsed, kes on tulnud välismaalt, nemad konktaktõppes osaleda ei saa.”

Krista Fischer: oleme heal kursil

Teadusnõukoja liige ja Tartu ülikooli matemaatilise statistika professor Krista Fischer rääkis Delfile, et kui kõrvutada viimase aja nakatumiste arve paari nädala taguste prognoosidega, võib olla ka tulevate nädalate suhtes optimistlik.

Vaata siit Fischeri kolme prognoosi - negatiivset, keskmist ja optimistlikku - märtsi lõpust.

“Nakatunute arvud on veidi kõrgemad kui selle kõige optimistlikuma prognoosi peal olid, aga keskmisest prognoosist on praegused näidud madalamad,” ütles Fischer. “Oleme heal kursil”.