Eesti ravimiamet juhindub Euroopa ravimiameti suunistest, ja sealt ravimiameti kommunikatsioonijuhi Kristi Sarapi sõnul praeguse seisuga süstimise peatamist Johnson & Johnsoni tütarfirma Jansseni vaktsiiniga soovitatud ei ole.

Seega, vähemalt praeguste andmete järgi ei jää täna Eestisse jõudnud 2400 doosi Jansseni vaktsiini lattu ootele. Need lähevad inimestele, kel pole võimalik perearstikeskusesse või haiglasse minna.

Siiski on Johnson & Johnson ennetavalt peatanud vaktsiinitarned Euroopasse, vahendab The Guardian. FDA soovitab kõigil, kes saanud Jansseni vaktsiini ja kel tekkinud tugev pea-, kõhu või jalavalu või hingamisraskused kolm nädalat pärast vaktsiini saamist, võtta ühendust oma arstiga.

FDA palus täna USA osariikidel peatada ajutiselt Johnson & Johnsoni koroonavaktsiini kasutamine „ettevaatusabinõuna” pärast seda, kui kuuel naisel USA-s tekkisid haruldased veretrombid.

„Praegu näivad need ebasoodsa mõju sündmused olevat äärmiselt haruldased,” teatas FDA ühisavalduses USA Haiguste Kontrolli ja Ennetamise Keskustega. „Covid-19 vaktsiini ohutus on föderaalvalitsuse esmane prioriteet ja me võtame kõiki teateid terviseprobleemide kohta pärast Covid-19 vastu vaktsineerimist väga tõsiselt.”

Kõik kuus trombijuhtumit USA-s on olnud naistel vanuses 18-48. Sümptomid tekkisid 6-13 päevaga pärast vaktsiinisüsti.

Johnson & Johnson teatas oma avalduses, et trombide ja vaktsiini vahel ei ole tuvastatud mingit selget põhjuslikku seost, ja andmete hindamisel tehakse tihedat koostööd järelevalveorganitega.

Jansseni vaktsiini teeb eriliseks tõik, et selle puhul piisab vajaliku kaitse saamiseks ainult ühest annusest. Ilmselgelt sooviks paljud esimese süsti ootajad just seda.