Kõigil ei lõikugi tarkusehambad

Tavapäraselt on inimesel kokku 4 tarkusehammast, millest kõik ei pruugigi suhu lõikuda. Aga on ka neid, keda on õnnistatud näiteks kuue tarkusehambaga. Suukirurgiale spetsialiseerunud Unimed Ülemiste hambakliiniku hambaarst dr Raul Vallaste sõnul on osad patsiendid on väga õnnelikud, kui röntgenit vaadates selgub, et osad tarkusehambad on juba sünnipäraselt puudu, kuid seda juhtub pigem harva. Enamasti seisneb mittelõikumise põhjus selles, et hammas on igeme all või luu sees peidus. Tihti on põhjuseks ka hamba vale asend. Sageli on just alumised tarkusehambad naaberhamba poole kaldu ja ei pääse seetõttu igemest välja. Tarkusehammaste asendid ei pruugi üldse sümmeetrilised olla – on palju juhtumeid, kus ühel pool on hammas otse, kuid teisel pool täiesti "külili".

Tarkusehambad võivad põhjustada valu ja põletikku

Levinuimaks tarkusehamba eemaldamise põhjuseks on lõikumisel tekkiv valu ja põletik. Dr Vallaste sõnul võib hamba lõikumise käigus hakata igeme ja hamba vahele kogunema toitu ja kattu – tulemuseks võib olla igemepõletik. Põletikulise reaktsiooni tekkimine on sageli korduv, seega on enamasti mõistlik tarkusehammas eemaldada – nii ei saa põletik uuesti tekkida.

Tarkusehambad võivad häirida sirget hambarivi

Dr Vallaste sõnul eemaldatakse tarkusehambaid tihti ka põhjusel, et need suruvad hambarivi viltu, põhjustades lõualuudes ebamugavat surumistunnet. Enamasti soovitatakse enne breketravi, selle ajal või vahetult pärast breketravi tarkusehambad eemaldada. Nii saab vältida breketitega saavutatud sirge hambarivi taas puseriti minemist.

Tarkusehammaste asend võib häirida korraliku suuhügieeni tagamist

Vahel on hammas viltusena suhu lõikunud. Eriti tihti on just ülemised tarkusehambad põse poole kaldu ning seetõttu on neid äärmiselt raske puhastada – ka see on piisav näidustus hamba eemaldamiseks. Mida rohkem on suus kohti, kus suuhügieen jääb puudulikuks, seda rohkem võib inimest hakata kimbutama hambakaaries ehk hambaauk. Lisaks sellele, et tarkusehammast on keeruline puhastada, on sinna ka puuriga raske ligi pääseda. Seetõttu on raskendatud hambakaariese parandamine, kuna hammast on keeruline hoida kuivana, et sinna hambaplommi saaks asetada. See on ka põhjus, miks hambaauguga tarkusehammas enamasti eemaldatakse.

Tarkusehambad võivad teha kahju teistele hammastele

Dr Vallaste sõnul on tarkusehamba poolt tekitatuid salakavalaimaks kahjuks kõrvalhamba juure resorptsioon ehk sulamine ja kaariese tekkimine kõrvahambasse. Juure sulamine võib juhtuda, kui tarkusehammas lõikub suunaga kõrvalhamba poole nii agressiivselt, et naaberhammas hakkab eest ära "sulama". Protsess on sarnane piimahammaste juurte sulamisega, kui jäävhammas alt pressib. On tulnud ette juhtumeid, kus on vaja eemaldada nii tarkusehammas kui ka sellest eespool oleva hammas, mille juurt ei saanud enam päästa. Kui viltune tarkusehammas on aastaid lõualuus samas asendis olnud, siis pole seda mõtet puutuda. Kui see on kõrvalhamba poole liikunud, tuleb kaaluda eemaldamist enne, kui tekib oht kahest hambast korraga ilma jääda. Kui tarkusehammas on viltu, kuid osaliselt igemest väljas, tekib tarkuse- ja naaberhamba vahele äärmiselt raskesti puhastatav hambavahe. See võib soodustada hambakaariese teket hambapinnal või -juurel. Tarkusehammaste parandamise puhul tuleb arvestada sellega, et sinna asetatud plommid püsivad hammastel kehvemini ja seega on oht, et juba parandatud augu asemele tuleb uus.

Tarkusehammas võib takistada teiste hammaste lõikumist

Dr Vallaste meenutab patsienti, kellel ei tahtnud alumine tarkusehamba naaberhammas kuidagi lõikuma hakata, samas kui ülemine vastashammas juba väga palju vastu hakkas vajuma. Röntgenpildilt tuvastati põhjus – naaberhammas oli alles luu sees viltu asetseva tarkusehamba taga kinni. Pärast tarkusehamba väljaopereerimist hakkas peagi ka naaberhammas suhu lõikuma.

Mida teha, kui tarkusehambad hakkavad lõikuma ja valutavad?

Soovitatav on broneerida vastuvõtt hambaarstile, kes olukorda hindab. Kui on näha, et ige on põletikus ja hammas suhu ei mahu, on mõistlik see eemaldada. Kui on näha, et hammas on sirge ja võiks ritta mahtuda, on variant hamba krooniosa kirurgiliselt vabastada ehk lõigata ära see igemejupp, mis hammast katab. See lahendus tuleb kõne alla pigem harva.

Soovitused, kuidas käituda pärast hammaste eemaldamist:

  • Haava paranemine oleneb väga paljudest faktoritest. Esiteks sellest, kas tegu on ülemise või alumise tarkusehambaga. Ülemised enamasti paranevad üsna valutult ja kiiresti. Alumised haavad võtavad tavaliselt rohkem aega. Oleneb ka sellest, kui raske on eemaldamine. Kui hammas tuleb väga lihtsalt välja, on ka paranemine üldiselt lihtsam, kuigi on ka juhtunud pärast väga keerulisi eemaldamisi, et haav paraneb praktiliselt märkamatult. Põhjus võib seisneda näiteks selles, et suhu lõikunud hambast jäi lahtine haav, kuid luu seest eemaldatava hamba puhul tuleb ige esmalt lahti lõigata ning hiljem kokku õmmeldes katab ige haava täielikult ära.
  • Selleks, et haav ilusti paraneks, peab seda kodus hästi hooldama. Eemaldamise päeval ei tohi midagi kuuma süüa ega juua ega ka suud loputada.
  • Järgnevatel päevadel peaks suud väga õrnalt loputama, vältima viie päeva jooksul sauna ja sportimist ning eelistama pigem jahedat ja pehmet toitu.


Dr Vallaste sõnul ei peaks tarkusehammaste eemaldamist pelgama, sest esiteks saab likvideerida mitmeid probleeme, mida tarkusehammas põhjustada võib ning teiseks võib see patsiendi jaoks olla täiesti valutu ja märkamatu protsess. Dr Vallaste meenutab üht vastuvõtul käinud patsienti, kelle jaoks oli kogu eemaldamise protsess lausa nii märkamatu, et tuli teha lausa röntgen, näitamaks, et tõepoolest ei ole enam tarkusehammast suus vaevusi põhjustamas.

Rohkem infot, kuidas hoida head suutervist, leiad Unimedi blogist.

Unimed Hambakliinikud
Tegevusluba: L03878
www.unimed.ee

Jaga
Kommentaarid