„Praegu näivad need ebasoodsa mõju sündmused olevat äärmiselt haruldased,” teatas FDA ühisavalduses USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskustega. „COVID-19 vaktsiini ohutus on föderaalvalitsuse esmane prioriteet ja me võtame kõiki teateid terviseprobleemide kohta pärast COVID-19 vastu vaktsineerimist väga tõsiselt.”

Täna jõudis Eestisse 2400 doosi Johnson & Johnsoni tütarfirma Jansseni vaktsiini. Need lähevad inimestele, kel pole võimalik perearstikeskusesse või haiglasse minna. Selle vaktsiini teeb eriliseks tõik, et selle puhul piisab vajaliku kaitse saamiseks ainult ühest annusest. Ilmselgelt sooviks paljud esimese süsti ootajad just seda.

Kõik kuus trombijuhtumit USA-s on olnud naistel vanuses 1848. Sümptomid tekkisid 613 päevaga pärast vaktsiinisüsti.

Johnson & Johnson teatas oma avalduses, et trombide ja vaktsiini vahel ei ole tuvastatud mingit selget põhjuslikku seost, ja andmete hindamisel tehakse tihedat koostööd järelevalveorganitega.

FDA ja CDC teatasid, et inimesed, kes saavad seda vaktsiini ning kellel tekivad tõsine peavalu, kõhuvalu, jalavalu või hingamisraskused kolme nädala jooksul pärast vaktsineerimist, peaksid ühendust võtma oma tervishoiuteenuste pakkujaga.

CDC kutsub homme kokku USA immuniseerimise nõuandekomitee, et trombijuhtumeid edasi uurida. Juhtumeid uurib edasi ka FDA.

Johnson & Johnson pidi mai lõpuks USA-s kasutamiseks tarnima 100 miljonit vaktsiinidoosi.