Laupäevasel istungil eirasid korraldajad ja 570 delegaati, kes olid isiklikult kohal, kõiki koroonaviirusevastased meetmeid, vahendab Deutsche Welle.

AfD ei ole veel otsustanud, kes on nende liidukantslerikandidaat. Lõplik otsus otsustati teha hiljem. Siiski otsustati, et pannakse välja kaks kandidaati nagu eelmistel valimistel 2017. aastal.

Uudisteagentuuri DPA teatel kõlas AfD otsus Euroopa Liidu kohta järgmiselt: „Me peame hädavajalikuks Saksamaa väljaastumist Euroopa Liidust ning uue Euroopa majandus- ja huviühenduse asutamist.”

Parteijuht Jörg Meuthen, kes ise on Euroopa Parlamendi liige, on väljendanud selgelt Euroopa Liidu vastaseid seisukohti. Parteikongressil ütles ta: „Poliitika on võimaluste kunst.”

Kahe aasta taguses Euroopa Parlamendi valimiste programmis oli AfD seisukoht Euroopa Liidust lahkumise suhtes veel ettevaatlikum. Siis öeldi: „Kui meie põhjalikke reformikavu EL-i olemasolevas süsteemis mõistliku aja jooksul teostada ei saa, peame me hädavajalikuks Saksamaa väljaastumist või Euroopa Liidu laialisaatmist ning uue Euroopa majandus- ja huviühenduse asutamist”. AfD tollase seisukoha järgi pidi „Dexit” võimalik olema alles pärast vastavat referendumit.

„#Dexit” oli pühapäeval Saksamaal Twitteris üks peamisi teemasid. See oleks Euroopa Liidu ja siseturu, Saksamaa tähtsaima ekspordituru lõpp, kirjutas näiteks liberaalse erakonna Vaba Demokraatliku Partei (FDP) aseesimees Alexander Graf Lambsdorff, kes süüdistas AfD-d nüris natsionalismis.

Sisserände asjus jäid AfD kongressil peale samuti äärmuslased. Sisserännet peaks AfD programmi järgi karmilt vähendama, ka oskustööliste oma. Eeskujuks peaks olema Jaapan. Vaatamata ühe delegaadi hoiatusele võeti vastu ka selline osa programmist, mis sisuliselt eitab Saksamaa oskustööliste puudust. „Niinimetatud oskustööliste puudus” olevat „tööstus- ja majandusühenduste ja teiste lobiühenduste konstrueeritud narratiiv”.

Programmi lisati ka järgmine lõik: „Bundeswehr (Saksa kaitsevägi - toim) peab hakkama taas hoolitsema tugeva korpusevaimu, traditsioonide ja saksa väärtuste eest. Sõdurite voorused on au, ustavus, kamraadlus ja vaprus. Bundeswehr peab elus hoidma Saksa sõjaajaloo parimaid traditsioone.”