Petříček ütles meediale, et tema vallandamise põhjuseks oli lisaks Sputnikule ka ministri vastuseis Vene tuumaagentuuri Rosatomi osalemisele Dukovany tuumajaama projektis. Tšehhi diplomaatide ja luureorganite sõnul ohustab projekt Tšehhi julgeolekut ja annab Vene valitsusele hoovad riigi mõjutamiseks.

Eelmisel kolmapäeval vallandati ka tervishoiuminister Jan Blatný, kes keeldus Vene vaktsiini ostu heaks kiitmast, kuni Euroopa ravimiamet pole seda ohutuks tunnistanud.

Praha politoloog Jiří Pehe ütles väljaandele Politico, et peaminister Andrej Babiš oli sunnitud ministrite vallandamisega leppima, kuna vajab sügiseste valimiste eel venemeelse Zemani toetust. “Babiš teab, et tema poliitiline ellujäämine sõltub Zemanist,” ütles Pehe. “Kui Zeman poleks teda 2017. aastal aidanud, poleks temast peaministrit saanud. Ilmselt loodab ta, et Zeman aitab tal kuidagi oktoobris võimule jääda, isegi kui ANO-l ei õnnestu võita.”

Praeguste küsitluste põhjal on eelmistel valimistel ligi 30% häältest kogunud Babiši liberaalse partei ANO toetus oluliselt langenud ja kõige populaarsemaks parteiks on tõusnud Euroopa roheliste fraktsiooni kuuluv Piraadipartei.