"Vaba sõna väljendamine on lubatud: kui kümme inimest hoiavad hajutatust, on võimalik tulla ja avaldada meelt," ütles siseminister Kristian Jaani "Ringvaates", vahendab ERR. "Politseiriigis pole meeleavaldused kunagi lubatud. Eesti on väga hea riik, kus elada – siin on meeleavaldused lubatud. Täna on küll nakkushaiguse pärast väikesed piirangud – kümme inimest, hajutatult."

Nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seadus (NETS), mille vastu kogunejad protestivad, annaks politseile õiguse kontrollida piirangutest kinnipidamist üksnes juhul, kui terviseamet neid kaasab ja kui nad sellega nõus on, toonitas Jaani.

"Peab olema tervishoiu hädaolukord – tavaolukorras need õigused politseile ei kehtiks," rõhutas Jaani. "Filtreid vahel on palju."

Politseinikke solvati ega kuulatud suuniseid

Põhja prefektuuri kriisistaabi juht Valdo Põder rääkis täna õhtul Delfile, et Tallinna kesklinnas üle kümne päeva kestnud avalikel koosolekutel kasvas osalejate arv kuni pühapäevase kogunemiseni. "Politsei suunamisele ja selgitustele vaatamata peeti järjest vähem kinni piirangutest. Eile oli ka mitmeid juhtumeid, kus politseinikke ka provotseeriti, solvati ega kuulatud antud suuniseid. Samuti on olnud avaliku korra rikkumisi," märkis ta.

Viimase 12 päeva jooksul on PPA alustanud kokku kümme väärteomenetlust. "Kuus menetlust on avaliku koosoleku nõuete rikkumise kohta, kaks menetlust võimuesindaja solvamise eest ning kaks seoses avaliku korra rikkumisega. Ühel juhul määrati võimuesindaja solvamise eest karistuseks rahatrahv 200 eurot, teised menetlused endiselt käivad," ütles Põder.