Põhja prefektuuri kriisistaabi juht Valdo Põder rääkis, et Tallinna kesklinnas üle kümne päeva kestnud avalikel koosolekutel kasvas osalejate arv kuni pühapäevase kogunemiseni. "Politsei suunamisele ja selgitustele vaatamata peeti järjest vähem kinni piirangutest. Eile oli ka mitmeid juhtumeid, kus politseinikke ka provotseeriti, solvati ega kuulatud antud suuniseid. Samuti on olnud avaliku korra rikkumisi," märkis ta.

"Eile alustati kaks väärteomenetlust inimeste suhtes, kes rikkusid avaliku koosoleku pidamise nõudeid ja tegid üleskutseid koguneda. Lisaks alustasime ühe väärteomenetluse seetõttu, et 41-aastane mees solvas Vabaduse platsil terviseameti töötajat," kirjeldas ta. "Ühes vahejuhtumis lõi 58-aastane naine käega vastu politseitöötaja kaamera objektiivi ning selle kohta alustati menetlust avaliku korra rikkumise paragrahvi alusel. Kõik need neli inimest viidi menetlustoiminguteks jaoskonda ning nad vabastati pärast materjalide vormistamist. Lisaks viidi jaoskonda viieski inimene, kel olid kaasas politseinikke solvava tekstiga plakatid. Politsei viis mehe jaoskonda, kust ta pärast vestlust vabastati. Plakatid võttis politsei hoiule."

Viimase 12 päeva jooksul on PPA alustanud kokku kümme väärteomenetlust. "Kuus menetlust on avaliku koosoleku nõuete rikkumise kohta, kaks menetlust võimuesindaja solvamise eest ning kaks seoses avaliku korra rikkumisega. Ühel juhul määrati võimuesindaja solvamise eest karistuseks rahatrahv 200 eurot, teised menetlused endiselt käivad," ütles Põder.

Politseile teeb endiselt muret, et avalikul koosolekul ei ole korraldajat, kes tagaks inimeste ohutuse ning oleks politseile partneriks turvalisuse küsimustes. "Meile on teada eestkõnelejad, kes võtavad sõna nii koha peal kui ka sotsiaalmeedias ja kelle ümber inimesed koonduvad, kuid keegi ei julge võtta vastutust nende inimeste heaolu eest, keda nad ise kogunema kutsuvad. Registreerimata koosolekute puhul on jäetud riskid maandamata."

Ka täna oli politsei südalinnas väljas, et koosolekul osalejatega aktiivselt suhelda viiruse leviku tõttu kehtivatest piirangutest. "Olime planeerinud ressurssi ka selleks, kui sarnaselt eilsega peaks tekkima suuremaid probleeme hajutatuse või korrarikkumistega. Päev möödus rahulikult, kohale tuli tunduvalt vähem inimesi ning hajutatusest peeti kinni," hindas Põder.

Ta lisas, et politsei on meelavaldustel kohal, et suunata inimesi hajutatud gruppidesse ja tagada avalik kord ning turvalisus. "Kehtivate piirangute tõttu on lubatud avalikud koosolekud kuni kümneliikmelistes gruppides, kus peab olema tagatud hajutatus."