Salvestused tegi Ukraina julgeolekuteenistus (SBU). Tegemist on kahtlusaluse Sergei Dubinski telefonikõnedega enne, samal ajal ja pärast katastroofi, mis nõudis 298 inimelu. Audiosalvestused annavad „Nieuwsuur'i” teatel detailse pildi sõja karmist reaalsusest Ida-Ukrainas.

Vähem kui pool tundi pärast Amsterdamist Kuala Lumpurisse lennanud Malaysia Airlinesi Boeing 777 allatulistamist kuuleb Dubinski oma käsilastelt, et nad on alla tulistanud Ukraina hävituslennuki. Kulub ligi kaks tundi, enne kui Dubinski avastab, et tegemist ei olnud mingi hävitaja, vaid Boeinguga. Kui Dubinski helistab, et selgust saada, muudavad tema mehed oma lugu. Nad kordavad, et tulistasid alla vastase hävitaja, aga alles pärast seda, kui hävitaja Boeingu alla tulistas.

Lennu MH17 tulistas Dubinski meeste sõnul seega alla Ukraina hävitaja. See teooria on aluseks ka sellele, mida esitas hiljem pressikonverentsil Venemaa kaitseministeerium. Aga kiiresti osutub suur osa sellest informatsioonist valeks: Hollandi ohutusjuurdlusnõukogu (Onderzoeksraad voor Veiligheid – OVV) andmetel ei olnud MH17 läheduses ühtki teist lennukit.

See, et Dubinski ja tema käsilased ei teadnud, mille alla tulistasid, ei mängi Hollandi prokuratuuri sõnul süüdistuse esitamisel mingit rolli. „Nad on süüdi lennuõnnetuse põhjustamises ja selles olnute mõrvas,” teatas Hollandi prokuratuur „Nieuwsuur'ile”. Prokuratuuri sõnul ei ole selleks tahtlikkust vaja tõestada.

Kohtuprotsess algab 7. juunil. Kohtu all on kolm Venemaa ja üks Ukraina kodanik: Oleg Pulatov, Igor Girkin, Sergei Dubinski ja Leonid Hartšenko.

Hollandi prokuratuuri sõnul tulistati reisilennuk Ukraina idaosa kohal taevast alla Venemaalt pärit õhutõrjekompleksi Buk raketiga.