Võimupartei kristlike demokraatide (CDU) juht Laschet jääb praegu arvamusküsitlustes alla Baierimaa sõsarpartei CSU juhile Markus Söederile, ent on kindlustanud juba mitme võimsa liidumaa juhi toetuse, vahendab Reuters.

Tavaliselt langetavad CDU ja CSU juhid omavahel otsuse, kes kandideerib riigi tähtsaimale ametikohale, kuid ebakindluse kasvades tahavad mõned seadusandjad sedapuhku oma sõna sekka öelda.

Üha suurem hulk kristlikke demokraate nõuab, et juhtkond otsustusprotsessi kiirendaks, kuna valimised lähenevad ja spekulatsioonid esinumbri ümber on hakanud erakonda lõhestama.

"Kui võtan arvesse CDU meeleolu, peaks see otsus tulema võimalikult kiiresti," ütles Laschet ajalehele Bild am Sonntag.

Tema sõnavõtt eelnes CDU ja CSU parlamendi ühisrühma juhtivliikmete kohtumisele, kus Lascheti kinnitusel täna siiski otsuseid ei langetata. Tema sõnul hõlmavad kõnelused tervet rida küsimusi, sealhulgas COVID-kriisi.

Arvestades, et koosolekul osalevad nii Laschet kui ka Söeder, spekuleeritakse, et arutada võidakse siiski ka kandidaadivalikut.

Veel viimaseid kuid Merkeli poolt juhitud konservatiivse bloki toetus on küsitlustes langenud umbes 27% -ni, osaliselt pandeemia üha kaootilisema juhtimise tõttu. 2017. aasta valimistel võttis see pea 33% häältest.

Teine suurpartei sotsiaaldemokraadid on esitanud kantslerikandidaadiks rahandusminister Olaf Scholzi, rohelised aga kavatsevad oma kandidaadi välja hõisata 19. aprillil.