Uuringus võrreldi pea 400 inimest, kes andsid COVID-19 suhtes positiivse testitulemuse 14 või enam päeva pärast ühe või kahe vaktsiiniannuse saamist, sama arvu vaktsineerimata nakatunutega, vahendas Reuters.

Lõuna-Aafrika tüvi B.1.351 moodustas umbes 1% kõigist uuritud COVID-19 juhtumitest, ent üllatuslikult oli hoopis vaktsineeritute seas selle levik umbes kaheksa korda suurem kui mittevaktsineeritute seas - 5,4% ja 0,7%.

Teadlaste sõnul viitab see, et vaktsiin on Lõuna-Aafrika tüve suhtes vähem efektiivne kui esialgse koroonaviiruse ja selle Briti tüve vastu, mille levik on riigis valdav.

"Me leidsime teise doosiga vaktsineeritud inimeste seas Lõuna-Aafrika tüve ebaproportsionaalselt suuremal määral võrreldes vaktsineerimata rühmaga. See tähendab, et Lõuna-Aafrika variant on mingil määral võimeline vaktsiini kaitsest läbi murdma," ütles Tel Avivi ülikooli uurija Adi Stern.

Teadlased juhtisid siiski tähelepanu, et uuringus oli Lõuna-Aafrika tüvega nakatunute arv väga väike, sest selle levik on Iisraelis madal. Uuringu eesmärk ei olnud teha järeldusi vaktsiini üldise efektiivsuse kohta ühegi tüve suhtes, kuna uuriti ainult inimesi, kelle COVID-19 test oli juba positiivne, mitte üldist haigestumise määra, rõhutasid nad.

Vaktsiinitootja ei olnud nädalavahetusel kommetaarideks kättesaadav.