Esialgsel hinnangul on töötajate kehva enesetunde taga haruldane korallimürgistus. Päästeamet ei osanud ka täna kinnitada, kas nii on, küll aga on vajalikud proovid saadetud Tartusse ning Tallinnasse analüüsidele.

Hetkel ei ole kinnitatud, et tegemist on kindlasti palytoxini ehk korallimürgistusega, kuid Eesti teadlaste sõnul on see esialgu kõige tõenäolisem mürgistuse põhjus.

Pernova loodusmaja direktori Kaire Mertsini sõnutsi on haiglas neli töötajat. Kaks töötajat viibivad kodusel ravil. Täna jätkusid loodusmajas päästeameti puhastustööd, et mürgine aine täiesti eemaldada.

Lääne päästekeskuse päästetööde juht Tarmo Voltein ütles eile, et palytoxin on bioloogilise päritoluga mürkaine, mis tekib korallide elutegevuse käigus. „Akvaariumi sisse seadmise käigus puutusid korallid kokku õhuga, mille tõttu paiskus õhku mürkainet. Teadaolevalt on sellist juhust olnud maailmas vaid paaril korral. Hetkel tegeleb Päästeameti keemiameeskond erinevate proovide kogumisega, et kinnitada, kas tegemist on palytoxin'iga.“

Pernova loodusmaja direktori Kaire Mertsini sõnul juhtus võimalik mürgistus uue mereakvaariumi sisseseadmise käigus, kui koralle ja kivimeid puhastati ning akvaariumit valmisolekusse seati. „Korallid ei kujuta endast ohtu, kui nad on vee all, õhuga kokkupuutumisel võib lekkida õhku mürkaineid,“ ütles Mertsin. „Olukorra kiireks lahendamiseks tehakse toksilised kivid kahjutuks. Olukorra selgitamisse ja analüüside tegemisse on kaasatud oma ala parimad eksperdid Tallinna Tehnikaülikooli Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituudist, Tartu Ülikooli keemia instituudi ning merebioloogid."