Veel kuuel venelasel esinesid pärast vaktsiini saamist meditsiinilised komplikatsioonid, selgus vaktsineerimise eest vastutava Vene riigiameti RosPotrebNadzor sisetoimikutest.

Oma elu jätnud inimestest kolm olid naised vanuses 51, 69 ja 74 eluaastat, neljandat ei õnnestunud väljaandel aga materjalide põhjal kindlaks teha.

Vaktsineerimisjärgsed surmad olid seotud südame, kopsude või veresuhkruga ning võisid, ent võisid ka mitte olla põhjustatud Sputnik V-st, nenditi toimikutes.

Ülejäänud kuus patsienti olid nooremad mehed ja naised, kellest üks oli vaid 25-aastane. Neil esinesid erinevad sümptomid, sealhulgas hingamisraskused, krambid, tursed, lihasnõrkus, kõrge vererõhk, peavalu, pearinglus ja palavik.

Vaktsiini kasutusloa üle Euroopa riikides otsustav EMA sai materjalidele ligi tänu vilepuhujale.

"Võime kinnitada, et EMA suhtub kõikidesse raportitesse tõsiselt ja neile antakse omapoolne hinnang," ütles EMA pressiesindaja, viidates RosPotrebNadzori toimikutele surmade ja muude komplikatsioonide kohta.

"Sel konkreetsel juhul vihjatakse aruandes vaktsiini ohutusele, mis on põhiline aspekt, mida tuleb hinnata nii käimasoleva pideva ülevaatuse kui ka müügiloa taotluse esitamisele järgneva hindamise käigus. Antud etapis ei saa me seega toimikutes esitatud väiteid kommenteerida," lisas ta.

Juhtumite koguarv on siiski väike võrreldes miljonite inimestega, kes tundsid end pärast Sputnik V vaktsiini saamist hästi. Võimalikud probleemid läbipaistvuse ja andmekogumisstandarditega Venemaal tekitasid aga küsimuse, kas teatamata juhtumeid võib olla rohkem.

"Venemaal on juba ammu probleeme ravimite kõrvaltoimete alaregistreerimisega," ütles EUobserverile Moskva tervishoiuülikooli epidemioloog Vassili Vlassov.

Vene võimud keeldusid juhtumeid reedel kommenteerimast.

Austria, Prantsusmaa, Saksamaa ja Itaalia alustasid sel nädalal Venemaaga läbirääkimisi Sputnik V vaktsiini ostmise ja ühise tootmise üle.