„Terve inimene, kellega oleks tehtud seda, mida hr Floydiga tehti, oleks surnud,” ütles süüdistaja tunnistaja dr Martin Tobin, kopsu- ja kriitilise ravi spetsialist Edward Hines Jr-i haiglast ja Loyola ülikooli meditsiinikoolist, vahendab Associated Press.

Kasutades kergesti mõistetavad keelt meditsiinimõistete selgitamiseks ja asja illustreerimiseks lipsusõlme lõdvemaks lastes rääkis Tobin vandekohtunikele, et Floydi hingamine oli tõsiselt takistatud, kui Chauvin ja veel kaks Minneapolise politseinikku 46-aastast mustanahalist meest mullu mais käed selja taga raudus kõhuli maas hoidsid ja tema nägu vastu maad surusid.

Hapnikupuudus tekitas ajukahjustuse ja põhjustas südame seiskumise, teatas tunnistaja.

Tobin analüüsis videot, milles Chauvin süüdistuse sõnul hoiab põlve Floydi kaelal ligi üheksa ja pool minutit. Tobini sõnul oli Chauvini põlv kaelal üle 90% sellest ajast.

Tobini sõnul muutsid Floydi jaoks hingamise raskeks ka mitmed muud tegurid: käte asend käeraudade tõttu, kõva sillutis, kõhuliasend, pööratud pea ja põlv kaelal.

Chauvin hoidis põlve Floydi kaelal kolm minutit ja kaks sekundit pärast Floydi viimast hingetõmmet, rääkis Tobin. Pärast seda langes hapnikutase Floydi organismis nullini.

Tobin osutas ühel hetkel toimunud muutusele Floydi näos, mis tema sõnul ütleb talle, et ta on surnud. See hetk saabus umbes viis minutit pärast seda, kui politsei alustas tema vastu maad hoidmist.

„Alguses on näha, et ta on teadvusel, on näha kerget võbelemist ja siis see kaob,” ütles Tobin. „See on hetk, kui elu tema kehast lahkub.”

45-aastast Chauvini süüdistatakse mõrvas ja tapmises. Floyd peeti kinni kohalikus toidupoes, süüdistatuna katses maksta võltsitud 20-dollarise rahatähega.

Tobin ütles ka, et see, et Floyd rääkis ja videost on näha, et ta liigutas, ei tähenda, et ta hingas adekvaatselt. Ühe jalaliigutuse kohta ütles Tobin, et see on tahtmatu liigutus, mis viitab ajukahjustusele. Tobini sõnul suudab inimene rääkida kuni õhukanal aheneb 15 protsendini normaalsest, pärast mida on käes suur häda.

Videos on kuulda, kuidas politseinikud ütlevad Floydile, et kui ta suudab rääkida, suudab ta ka hingata.

Chauvini advokaat Eric Nelson väitis, et Floydi surma põhjustasid narkootikumid ja terviseprobleemid, sealhulgas kõrge vererõhk ja südamehaigus. Lahkamisel leiti Floydi organismist fentanüüli ja metamfetamiini.

Tobin ütles, et analüüsis Floydi hingamist politseiniku kehakaamera video järgi ja kui fentanüül pärsib tavaliselt hingamist 40%, siis Floydi hingamine oli enne teadvuse kaotamist umbes normaalne. Tobin ütles ka, et suur süsihappagaasi hulk veres on seletatav sellega, et Floyd ei hinganud ligi kümme minutit, enne kui parameedikud alustasid kunstlikku hingamist. See ei lange kokku hingamise pärssimisega fentanüüli poolt.

Teine tunnistaja, lämbumissurmade ekspert dr Bill Smock ütles, et Floydil ei olnud fentanüüli üledoosi sümptomeid, nagu ahenenud pupillid ja nõrgenenud hingamine.

„See ei ole fentanüüli üledoos. Siin palub keegi, et saaks hingata,” ütles Smock, kelle sõnul suri Floyd kehaasendist tingitud hapnikupuuduse tõttu.