Täna hommikul sai peaminister Kaja Kallas kätte testi tulemuse – 2439,2 AU/ml. Võrdluseks: “positiivseks” näiduks loetakse test, mille tulemus on vähemalt 50,0 AU/ml. Selle taseme ületab peaministri tulemus pea 50-kordselt.

Tartu ülikooli genoomika instituudi funktsionaalse genoomika teadur Erik Abner ütles Delfile, et selline COVID-19 vastaste antikehade tase viitab, et inimene on haiguse läbi põdenud ning tema organism on viiruse vastu kaitse üles ehitanud. Tema sõnul näitavad andmed, et sellistel puhkudel püsib kaitse viiruse eest vähemalt kuus kuud ning tõenäoliselt ka kauemgi.

Abner lisas, et paraku ei ennusta antikehade tiiter kaitse täpset kestust, seega soovitatakse kuue kuu jooksul peale läbipõdemist ennast ka ühe doosiga vaktsineerida lasta. “Seeläbi saavutab organism ka kauakestvama ja tõhusama kaitse,” lausus teadlane.

“Kuigi vaktsineerimine on sügavalt isiklik otsus, siis soovitaksin peaminister Kallasel kaaluda end enne sügist ühe doosiga vaktsineerida lasta,” leidis Abner. Tema sõnul sobiks selleks ükskõik milline Eestis praegu kasutusel olev vaktsiin.