Kim ütles varem, et riik seisab silmitsi kõigi aegade halvima olukorraga selliste tegurite tõttu nagu koroonapandeemia, USA juhitud sanktsioonid ja loodusõnnetused, aga nüüd tõmbas ta esimest korda avalikult paralleeli tapva näljahädaga, vahendab Associated Press.

Põhja-Korea jälgijad ei ole seni tuvastanud märke massilisest nälgimisest või humanitaarkatastroofist. Kimi jutt viitab aga sellele, kui tõsiseks ta praegusi raskusi peab.

„Meie ees on palju takistusi ja raskusi ja nii ei saa meie võitlus partei 8. kongressi otsuste elluviimiseks olema pärituult seilamine,” ütles Kim eile madalama taseme parteilastele, vahendab riiklik uudisteagentuur KCNA. „Ma otsustasin paluda Korea Töölispartei organisatsioonidel kõigil tasemetel, sealhulgas keskkomiteel ja kõigil parteirakukuste sekretäridel viia läbi uus keeruline „vaevarikas marss”, et kergendada meie rahva raskusi kas või natukenegi.”

„Vaevarikas marss” on mõiste, mida Põhja-Korea ametnikud kasutasid 1990. aastate näljale viitamisel. See pani Põhja-Korea aastateks välisabist sõltuma. Näljale eelnesid Nõukogude Liidu toetuse kadumine, halb juhtimine ja looduskatastroofid. Täpne surnute arv ei ole teada. Hinnangud ulatuvad sadadest tuhandetest 2-3 miljonini.

Kim esines kõnega tuhandete parteirakukeste sekretäridega toimunud kohtumise lõpetuseks. Avakõnes teisipäeval rääkis Kim kõigi aegade halvimast olukorrast ja ütles, et inimeste elu parandamine sõltub parteirakukestest.

Jaanuarikuisel parteikongressil käskis Kim ehitada üles tugevam iseennast toetav majandus, vähendada sõltuvust impordist ja toota rohkem tarbekaupu.

Hiina andmed näitavad, et Põhja-Korea kaubavahetus peamise kaubanduspartneri ja abiandja Hiinaga kahanes eelmisel aastal pärast Põhja-Korea piiri sulgemist karmide pandeemiameetmete tõttu umbes 80%.

Ekspertide sõnul ei ole Põhja-Koreal muud võimalust, sest suurel koroonaviiruse epideemial oleksid riigi vähearenenud tervishoiusüsteemi jaoks rängad tagajärjed.

Mõnede ekspertide sõnul ei vii Põhja-Korea raskused päris näljahädani, sest Hiina ei lase sellel juhtuda. Hiina kardab nimelt Põhja-Korea põgenike voolu üle piiri või ühtse USA-meelse Korea tekkimist oma külje alla.