Suurbritannia peaminister Boris Johnson on öelnud, et on vägivalla pärast sügavalt mures. Kümned politseinikud on viimastel päevadel viga saanud, kui meeleavaldajad on süüdanud autosid ja politseinikke Molotovi kokteilidega loopinud, vahendab Reuters.

Põhja-Iirimaa unionistlikus kogukonnas kasvab rahulolematus uute kaubandustõkete üle Põhja-Iirimaa ja ülejäänud Ühendkuningriigi vahel, mis on Brexiti tagajärg.

Põhja-Iirima Demokraatlik Unionistlik Partei (DUP) on osutanud ka politsei otsusele jätta süüdistus esitamata iiri rahvuslastele erakonnast Sinn Féin, kes rikkusid mullu suurel matusel koroonareegleid.

Sinn Féin on omalt poolt süüdistanud DUP-d pingete õhutamises oma vankumatu vastuseisuga uutele kaubanduskokkulepetele ja viimaste päevade nõudmisega, et Põhja-Iirimaa politseiülem tagasi astuks.

Põhja-Iirimaa politsei on teatanud, et osa vägivalda mõjutavad „kriminaalsed elemendid”, kes on aidanud rünnakuid orkestreerida. Eilne vägivald leidis aset Lääne-Belfastis Shankill Roadi lähedal, mille juures asub niinimetatud „rahumüür”, mis eraldab unionistide kogukonda iiri rahvuslaste kantsist Falls Roadist, kus noored samuti kogunesid.

„Ma olen vägivallastseenide pärast Põhja-Iirimaal sügavalt mures,” kirjutas Johnson Twitteris. „Viis erimeelsuste lahendamiseks on dialoog, mitte vägivald või kuritegevus.”

Põhja-Iirimaa suurimate erakondade Sinn Féini ja DUP juhid mõistsid mõlemad vägivalla hukka, viidates eriti bussi kaaperdamisele ja ajalehe Belfast Telegraph fotograafi ründamisele.

„See tegevus ei esinda unionismi ega lojalismi. See on Põhja-Iirimaa jaoks piinlik,” kirjutas Twitteris DUP juht Arlene Foster, kes nimetas samas Sinn Féini liikmeid „tõelisteks seaduserikkujateks”.