Riigitelevisiooni tunnistus on esimene Iraani kommentaar salapärasele intsidendile alusega nimega Saviz. Laeva pikaajalist viibimist piirkonnas on korduvalt kritiseerinud Iraani peamine rivaal Saudi Araabia. Lääne ja ÜRO ekspertide sõnul on Iraan andnud relvi ja muud toetust Jeemeni Houthi mässulistele sealses kodusõjas, vahendab Associated Press.

Iraan on varem teatanud, et laev tegeleb piraatlusevastase võitlusega Punasel merel ja Bab el-Mandebi väinas, mis on rahvusvaheliselt tähtis laevaliikluse koridor.

Iraani riigitelevisiooni uudistelugeja tsiteeris ajalehe New York Times täna avaldatud artiklit, milles omakorda tsiteeriti anonüümset USA ametnikku, kes ütles, et Iisrael hoiatas USA-d kavandatava rünnaku kohta laeva vastu.

Iraani poolametlik uudisteagentuur Tasnim, mis arvatakse olevat lähedane revolutsioonilisele kaardiväele, teatas rünnakust eile õhtul, öeldes, et plahvatasid Savizi kere külge paigutatud lõhkekehad. Tasnim ei süüdistanud kedagi ja teatas, et Iraani ametnikud saavad ilmselt rohkem informatsiooni lähipäevil.

USA sõjaväe keskväejuhatus teatas oma avalduses ainult seda, et on teadlik meediakajastusest intsidendi kohta Saviziga Punasel merel.

„Me võime kinnitada, et USA jõud intsidendiga seotud ei ole,” teatas väejuhatus. „Lisainformatsiooni meil anda ei ole.”

Riigiga seotud ettevõtte Islamic Republic of Iran Shipping Lines omanduses olev Saviz saabus Punasele merele 2016. aasta lõpus, selgub laevade jälgimise andmetest. Alates sellest ajast on alus triivinud Dahlaki saarestikus, mis asub Punases meres Eritrea ranniku esisel.

Associated Pressi kätte saadud Saudi Araabia sõjaväe materjalid näitasid laeva pardal laigulistes ja sõjaväeriietes mehi ning väikesi aluseid, millega saab viia kaupa Jeemani rannikule. Selle materjali hulgas oli ka fotosid, mis näitasid laeval hulgaliselt antenne, mida Saudi Araabia valitsus nimetas kaubalaeva jaoks ebatavaliseks ja elektroonilisele jälgimisele vihjavaks.

Washingtoni Lähis-Ida poliitika instituut on nimetanud Savizi „Iraani emalaevaks” piirkonnas, luureandmete kogumise baasiks ja revolutsioonilise kaardiväe relvalaoks.