„See teeb meid ärevaks. Me räägime ka oma Euroopa kolleegidele, loodame, et vastav arusaamine sellest, mis toimub, on olemas ka Washingtonis,” ütles Lavrov pressikonverentsil New Delhis, vahendab Interfax.

„Kahjuks seni meie Lääne kolleegide tegevus ja reaktsioon sõjalise infrastruktuuri kasvatamisele ja vägede paigutamisele kokkupuutejoonele Donbassis tekitavad pettumust,” lausus Lavrov. „Meie Lääne kolleegid lähtuvad kõige järgi otsustades endiselt sellest, et tuleb igati kõigi vahenditega toetada Ukraina võime, sealhulgas nende absoluutselt vastuvõetamatut tegevust ja avaldusi.”

Lavrov rääkis olukorrast, kus „nii president (Volodõmõr) Zelenskõi kui ka need, kes vastutavad töö eest Normandia formaadis ja Donbassi kontaktgrupis, teatavad pidevalt, et Minski kokkulepped on vajalikud ainult selleks, et säilitada Lääne sanktsioone Venemaa vastu, või nõuavad nende täielikku ülevaatamist või teevad ettepanekuid rikkuda kokkulepitud formaate, kutsuda avalikult Ukraina-meelseid esindajaid Normandia formaati ja kontaktgruppi”.

„Kõik see on kurb ja mingit reaktsiooni nendele avaldustele ei ole me Lääne kolleegide poolt näinud, kuigi kõigi Minski kokkulepete ilmselged rikkumised Kiievi poolt on silmnähtavad,” ütles Lavrov.

„Ja nüüd on Kiiev üle läinud Donbassi kriisi reguleerimise poliitiliste raamide kritiseerimiselt sõjalise tegevusega ähvardamisele ja ma loodan, et see aitab ikkagi raputada õndsat suhtumist Euroopa pealinnades, mis nõuaksid härra Zelenskõilt Minski kokkulepete täitmist täies mahus ka selleks, et alustada tegelikkuses dialoogi kaudu Donetski ja Luganskiga, nagu seda nõuab Minski kokkulepete täitmise meetmete kompleks, liikumist ohtude piiramise suunas julgeoleku valdkonnas, tsiviilsektori tulistamise lõpetamise suunas, mille tõttu hukkuvad rahumeelsed elanikud – see ei ole kaugeltki esimene kord – ja loomulikult määrata selle otsedialoogiga kindlaks kõnealuste rajoonide lõpliku staatuse küsimused, seal Donetski ja Luganskiga kokkulepitud tingimustel valimiste läbiviimise küsimused. Kõik see on hästi teada,” rääkis Lavrov.

Lavrov kurtis, et iga kord, kui kohtutakse kas Normandia formaadis või muul kujul, liidrite, esindajate või välisministeeriumide töötajate tasemel, ei näe Vene pool Prantsusmaa ja Saksamaa kolleegide poolt energilist tegutsemist Ukraina poole mõistusele toomiseks.

„Ja nüüd on juba liiga palju tõendeid selle kohta, et seda tuleb teha viivitamatult,” lausus Lavrov.