Mäletatavasti said Tondiraba jäähallis (vaktsineerimist viis läbi Medicum) ja Sõle spordihallis (Confido) reedel ja laupäeval vaktsiinisüsti ka paljud inimesed, kes keskealised või isegi 30ndates. Vaktsineerimise läbiviijad põhjendasid, et doose jäi lihtsalt üle, sihtgrupi huvi oli leige.

Nüüd analüüsivad osapooled juhtunu tagamaid. Haigekassa juht Rain Laane rääkis eile ERRile, et koostöölepingut rikuti. "Mitte kordagi ei antud luba alandada vanusepiiri," toonitas ta.

Ta tõi välja, et haigekassa kaalub erinevaid meetmeid: näiteks leppetrahv või see, et Medicum ja Confido jäävad edaspidi massivaktsineerimistest kõrvale.

Täna öeldi haigekassast Delfile, et midagi täiendavat hetkel lisada pole. Ei öelda sedagi, mil langetatakse otsus, kas ja mis meetmed rakendatakse.

Mis puutub taolistesse aktsioonidesse tulevikus, kostab haigekassa pressiesindaja Evelin Trink, et lähinädalatel suurvaktsineerimisi tulemas ei ole, sest vaktsiini laekub vähem. "Kus ja kuidas ning kellega ja millal edasi, sõltub paljudest asjadest – näiteks tarnete suurusest ja sellest, kuidas perearstide ning haiglavõrgu arengukava haiglate töökoormus ja nende hinnang vaktsineerimisjõudlusele on."

Kadi Lambot: puudus plaan B

Confido juht Kadi Lambot kritiseeris eile EPLi arvamusloos talgute korraldust teravalt. Näiteks viitas ta, et polnud varuplaani. "Puudus algusest peale kokkulepitud plaan B. Juba kolmapäeval ehk kaks päeva enne massivakstineerimise algust oli selge, et oodatud sihtrühma huvi on oodatust väiksem."

Ta märkis ka: "Massivaktsineerimispunktid saavad olla ainult üks osa ja täiendav võimalus elanikkonna vaktsineerimisel. Juhtimine ja üks juhtpersoon on hädavajalikud."

Kõlvart: Confido ja Medicum andsid endast parima

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart leidis, et ettevõtted tegid omalt poolt mõnepäevase etteteatamisega vaktsineerimiskeskused vajalike arstide ja õdedega mehitada ja keskused käivitada. "Ei saaks ka kuidagi normaalseks pidada, kui suured keskused oleksid inimtühjaks ja vaktsiin kappidesse seisma jäänud, sest õige vanuserühm ei tundunud selle vaktsiini vastu antud ajahetkel huvi," ütles Kõlvart. "Lõpuks ei vaktsineeritud ju tulnukaid, vaid ikkagi meie oma Eesti inimesi ja suuremas plaanis tõusis kogu ühiskonna vaktsineerituse tase," lisas linnapea.

Haigekassa: raviasutusi ei karistata

Teisipäeva õhtul teatas haigekassa, et suhtles nädalavahetuse suurvaktsineerimise partnerite ehk eratervishoiuasutuste Medicumi ja Confido ning Tallinna linnaga. Üheskoos jõuti seisukohale, et vaatamata lühikesele etteteatamisajale suudeti toimivad vaktsineerimiskeskused üles ehitada ning tagada kvaliteetne tervishoiuteenuse osutamine. Soovitud mahus 65-aastaste ja vanemate inimeste vaktsineerimisele saamine on suur väljakutse.

"Nii raviasutused ise kui ka meie oleme sellest nädalavahetusest saanud oma õppetunnid. Oleme tervishoiupartneritega ühisel seisukohal, et edaspidi vaktsineeritakse sihtrühmi vastavalt kokkulepetele. Teist doosi vajavad inimesed saavad selle kokkulepitud ajal ning samast kohast," selgitas haigekassa juhatuse esimees Rain Laane.

Nii raviasutused kui haigekassa tõdesid et ettenähtud sihtrühmast kõrvalekaldumine ei olnud õige lahendus.

Haigekassa võttis vastu otsuse, et raviasutusi ei karistata ning edaspidi keskendutakse riskirühma vaktsineerimisele.