Saaga muudatuste üle sai alguse juba mullu märtsis. Venemaa riigiduumas kerkis ootamatult põhiseadusreformi arutelu päevakorda ettepanek kaotada Putini ametiajale kehtivad piirangud. Seejärel ilmus erakorraliselt kõnepulti riigipea ise, kes laitis oma toetajate kõige radikaalsemad ettepanekud maha, kuid nõustus muudatusega, mis lubaks tal veel kaheks ametiajaks ametisse jääda.

Putini praegune kuueaastane ametiaeg lõppeb 2024. aastal ja senine põhiseadus poleks lubanud tal järgmistel valimistel enam kandideerida.

Eelmise aasta suvel toimus suisa rahvahääletus, mille tulemus oli etteaimatav - toetati ideed, et Putin saaks õiguse valitseda 2036. aastani.

Nüüd on antud õigus ka seadusesse raiutud, vahendab Iltalehti. Praegu 68-aastane Putin oleks 2036. aastal juba 83.

Kui ta tõesti peaks nii kaua riiki valitsema, mööduks ta valitsemisaja poolest ka Jossif Stalinist, kes oli aastakümneid NLKP KK peasekretär ja isikukultus kestis kuni tema surmani 1953. aastal. Putinit edestaks Venemaa juhtidest vaid Peeter Suur, kes oli võimul 1682–1725.

Putin on varasemalt väitnud, et ta pole veel otsustanud, kas kandideerib ikkagi uuesti riigipeaks. 2024. aasta on veel kauge tulevik, on ta märkinud.