“Praegune nakatumiskordaja on kuskil 0,80,85 vahel,” ütles Fischer. “See näitaja on lähedane sellele, mis oli meil optimistlik prognoos viimaste piirangute kehtestamise ajal,” lisas ta.

Kuigi nakatumisnäitaja on tasapisi langemas, siis on haiglas siiski palju nakatunuid. “Sel nädalal, loodaks, et hakkab ka seal langus silma paistma. Olen aru saanud, et mõnedes kohtades on juba patsientide arv vähenenud, näiteks Tallinnas,” märkis Fischer.

Fischeri prognoos märtsi lõpust.

Fischer võrdles nakatumiskordajat gaasipedaaliga. “Tegelikult võiks kordaja olla veelgi madalam, aga kui ta jääb 0,8 peale, siis hakkab nakatunute arv meeldivalt langema,” kinnitas professor. Tema hinnangul võiks mai alguses olla paarsada nakatunut päevas, kui kordaja jääbki selliseks.

Millal võiks piiranguid lõdvendada, on omaette küsimus. “Kui suur osa piirangutest lahti lasta, võib tekkida oht, et nakatumiskordaja hakkab taas tõusma. Muidugi tuleb eeskätt arutada nende piirangute vajalikkust, mis on keerulised, näiteks laste koduõpe,” kõneles Fischer.