Telekanal M6 TV näitas reede õhtul saadet kõrgklassi salapidudest Pariisis, kus külalised ei kanna maske hoolimata sellest, et restoranid on alates oktoobri lõpust suletud olnud ja Prantsusmaal algas äsja kolmas üleriiklik sulgemisseisukord, vahendab AFP.

Üks selliste õhtusöökide korraldaja, kelle isikut ei ole seni kindlaks tehtud, väitis saates, et külaliste hulgas on olnud ka ministrid ja osalemise eest küsitakse 160490 eurot inimese pealt.

Pariisi kesklinnas asuva Palais Vivienne’i omanik Pierre-Jean Chalençon, kes on nüüd tuvastatud M6 informeerinud anonüümse allikana ja kes ütles, et ebaseaduslikel õhtusöökidel on osalenud ministrid, on pärast väitnud, et tegi nalja. Nüüd kinnitab ta, et mingeid ministreid ei ole kohal olnud.

Pealinna „kõrgklassi piirkonnas asuvas salarestoranis” varjatud kaameraga filmitud lõigus oli näha külalisi ja kelnereid, kes ei kandnud maske ega hoidnud distantsi.

M6 sai näitas lisaks videot tasuliselt peolt, kus kümned külalised on ilma maskideta, mõned suudlevad teineteist ning nauditakse kaaviari ja šampanjat.

Neid fakte pole tõestatud, aga need on põhjustanud juba palju nördimust.

Pariisi politseiprefektuur on alustanud siseminister Darmanini nõudel juurdlust.

„Pärast M6 reportaaži nõudsin ma Pariisi politseiprefektilt esitatud faktide täpsuse kontrollimist ja kui need leiavad kinnitust, siis nende salaõhtusöökide organiseerijatele ja osalejatele süüdistuse esitamist,” teatas Darmanin eile Twitteris.

„Ei ole sellist asja nagu vaba sissepääs ministritele,” ütles majandus- ja rahandusminister Bruno Le Maire RTL-i raadiole.

„On ajakirjanduslikud uurimused, mis näitavad, et on salarestoranid, ja kogu see informatsioon tuleb üle anda politseile, et need saaks sulgeda,” reageeris kodakondsusminister Marlène Schiappa raadiojaamas Europe 1.

Twitteris levis teemaviide #OnVeutLesNoms („Me tahame nimesid”).

Laupäeval ajas politsei Lõuna-Prantsusmaal Aix-en-Provence’i lähedal Fuveaus laiali 150 inimest, kes pidutsesid mahajäetud angaaris. Politsei määras trahve.

Varem eelmisel nädalal kutsuti politsei laiali ajama 200300 inimest, kes olid kogunenud jõe äärde Lyonis. Enamik olid õpilased ja tudengid vanuses 1525. Korraldajaid ootab kohus.