"Ütleksin selle kohta, et sündmused, mis 10 kuud tagasi juhtusid, olid hästi traagilised. Miks nad tingitud olid? Suuresti juhusest ja enda valedest otsustest," ütles Tarraste kohtu ees.

"Ma kindlasti ühegi sõnaga ei taha oma tegusid õigustada, vaid proovida selgitada nii kohtu, kõigi teiste ja suuresti ka enda jaoks, miks need sündmused üldsegi võisid juhtuda. Ausalt öeldes... vaadates seda ja nähes neid videosid ja ülekuulamisi siin kohtus... eee... tunnen, et minul siin istuda süüdistatavana on palju lihtsam kui kannatanutel. Ma siiralt kahetsen seda, mis juhtus."

Ekspertide hinnangul on Tarraste psüühiliselt terve. „Selgelt teadvusel, igakülgselt selgelt orienteeritud, mõistab temale antud selgitusi. Kontakt hea. Primaarseid häireid üheski kognitiivses valdkonnas ei esine,” kõlas veebruari keskel kohtusaalis prokuröri vahendusel eksperdi hinnang. Kohtuekspertiis hindas, et Tarraste oli oma veretöö ajal võimeline aru saama oma tegudest.

Tarrastele on esitatud süüdistus üldohtlikul viisil toime pandud mõrvas ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises. Kohus arutab esimese astme kuriteo kriminaalasja koos rahvakohtunikega, eesistujaks on kohtunik Rubo Kikerpill. Süüdimõistmisel on võimalik karistus kaheksa- kuni kahekümneaastane või eluaegne vangistus.