Olles juba Euroopa Liidu üks pikaaegsemaid valitsusjuhte, kasutas Bulgaaria viimase kommunistliku diktaatori Todor Živkovi endine ihukaitsja ära konservatiivsete valijate toetuse tema järsule rahvamehe stiilile. Kriitikute sõnul ei ole aga Borisov teinud suurt midagi vohava korruptsiooni vastu ega bulgaarlaste elatustaseme tõstmise heaks, vahendab Bloomberg.

Borisovi erakonna GERB peamised rivaalid on lubanud sellega valitsuskoostööd mitte teha.

Et tee uue valitsuse moodustamiseni on ebakindel, kutsus Borisov rivaale ühinemisele koroonaviiruse vastu võitlemisel, majanduse taastamisel ja Euroopa Liidult saadavate miljardite eurode kulutamisel.

„See on minu pakkumine kõigile,” teatas Borisov eile Facebookis. „Vaatame, kas suudame riigi heaks ühineda.”

Esialgsete tulemuste järgi on GERB saanud 24% häältest. Laulja ja telesaatejuhi Stanislav „Slavi” Trifonovi uus populistlik erakond On Selline Rahvas (Има такъв народ) sai 19% häältest. Opositsioonilised sotsialistid on kolmandal kohal ligi 15 protsendiga. Parlamenti peaks pääsema kokku kuus erakonda.

Uuringufirma Alpha Research partner Borjana Dimitrova ütles Bulgaaria televisioonile BNT, et sellises killustatud parlamendis on valitsuse moodustamine väga keeruline. Tuleb kas ületada piire ja teha kompromisse, mis seni olid vastuvõetamatud, või on uue parlamendi eluiga väga lühike.

President Rumen Radev peaks andma mandaadi valitsuse moodustamiseks kõigepealt valimiste võitjale.