Võimud andsid enam kui 300 majapidamisele korralduse evakueeruda ning Piney Pointi veehoidla lähedal asuv maantee suleti, vahendab BBC.

Tampa Bay piirkonna elanikele saadeti laupäeval ärevaks tegev tekstisõnum, milles neil paluti ohtliku lekke tõttu viivitamatult kodust lahkuda.

Osariigi teatel on 31 hektari suuruses veehoidlas miljoneid liitreid vett, mis sisaldab vanast väetisetehasest pärit fosforit ja lämmastikku. Tiik, millest leke leiti, sisaldab radioaktiivseid jäätmeid, ennekõike fosfokipsi. Väikestes kogustes on vees ka looduslikult esinevat raadiumi ja uraani.

Algul püüti leket peatada kivide ja muude materjalide abiga, kuid see ei andnud tulemusi. Järgnenud otsus kuulutada välja erakorraline olukord annab võimudele võimaluse saata piirkonda olukorda lahendama rohkem pumpasid ja kraanasid.

Väikese Manatee maakonna administraator Scott Hopes tõdes pressikonverentsil, et on oht, et vesi võib üle ujutada piirkonna, millest suurem osa on põllumajandusmaa.

"Me räägime võimalikust 2,3 miljardist liitrist veest sekundite ja minutite jooksul, mis voolab hoidlast välja ümberkaudsele alale," hoiatas Hopes.

Veetaseme alandamiseks pumbatakse praegu reservuaarist välja tuhandeid liitreid minutis. Ametnikud püüavad samal ajal ka kaardistada teid veevoolu kontrollimiseks.