Tervishoiuminister Jens Spahn otsustas nädala algul koos 16 liidumaa tervishoiuministriga peatada AstraZeneca koroonavaktsiini rutiinse kasutamise alla 60-aastastel inimestel, vahendab Reuters.

Otsus tehti uue mure pärast ebatavaliste veretrombide üle, millest on teatatud väikesel arvul noorematel AstraZeneca vaktsiini saanud inimestel.

Juhised neile, kes on saanud kätte oma esimese doosi kõnealust vaktsiini, avaldati pühadenädalavahetuse eel. Vaktsiinikomisjoni teatel ei ole neil piisavaid teaduslikke tõendeid erinevate vaktsiinide seerias kasutamise ohutuse kohta.

"Kuni asjakohased andmed pole kättesaadavad, soovitab STIKO alla 60-aastastele inimestele anda AstraZeneca teise annuse asemel 12 nädala jooksul pärast esimest vaktsiini mRNA-vaktsiini annuse," märkis komisjon.

mRNA-tehnoloogial põhinevaid kaitsesüste toodavad Pfizer-BioNTech ja Moderna.

Alla 60-aastased võivad ikkagi AstraZeneca vaktsiini saada, aga ainult arsti loal ning pärast idividuaalset riskianalüüsi ja põhjalikku selgitust, teatas dokumentide põhjal kohalik meedia.

„Positiivne sõnum on, et AstraZeneca vaktsiiniga tuleks jätkata 60. eluaastani jõudnud inimeste vaktsineerimist,” ütles tervishoiuministrite konverentsi eesistuja, Baieri tervishoiuminister Klaus Holetschek.

„Uuringud näitavad jätkuvalt, et see vaktsiin on efektiivne ägedate haigushoogude vastu. Meil on vaja, et see oleks efektiivne kolmanda laine ja ohtlike viirusmutatsioonidega silmitsi olles, meil on seda vaja kiiresti edasiliikumiseks,” märkis ta.

Valitsuse otsus järgnes STIKO soovitusele kasutada AstraZeneca vaktsiini ainult üle 60-aastastel. STIKO teatas, et tegi otsuse praegu olemasolevate andmete alusel haruldaste, aga väga tõsiste tromboosiga seotud kõrvalmõjude kohta. Tegutsedes STIKO nõuande alusel peatasid Berliini ja Müncheni võimud AstraZeneca vaktsiini kasutamise alla 60-aastastel juba varem.