Tondiraba jäähallis oli vaktsineerimas Medicum täna kell 9-13. Kui piltnik veidi pärast kella 9 sealt läbi käis, oli rahvast väga hõredalt. Ka töötajad arvasid, et pigem tuleb rahulik päev.

Tallinna pressiteenistusest öeldi, et hommikuse seisuga oli broneeritud seal 321 aega. Kella 13.30 paiku sõnas Medicumi juht Tõnis Allik, et kokku tuli broneeringuid 380 ringis, täpsemad numbrid ja süstitute hulk veel loetakse üle.

"Läks rahuliku töötempoga. Õdedel oli aega ka kõrval toimuvat jäähokitrenni jälgida," näitlikustas ta. "Me ikkagi ei saavutanud püstitatud eesmärki," nentis ta.

Ka täna tuli ukse taha nooremaid inimesi, kes lootsid õnne proovida - ehk saab vaktsineeritud. Alliku kinnitusel saadeti nad siiski tagasi.

Mis puutub sihtgruppi, miks nad ikkagi ei tulnud? "Analüüsi koht, miks nii läks. Teavitust ja kommunikatsiooni oli palju. Võimalik, et otsustamisaeg oli liiga lühike. Liiga kiiresti korraldati massivaktsineerimine," viitas ta, et eakad oleks tahtnud ehk enne pikemalt vaktsineerimist kaaluda ja ka oma perearstidega suhelda.

Medicumi üks asutajatest ja praegune nõukogu liige Jaanus Vool jagas Facebookis ka ennelõunal pilti olukorrast, mis ilmestas huvi.

Sõle spordikeskuses vaktsineeris inimesi Confido Meditsiinikeskus kell 10-16. Veel ennelõunal oli Sõle keskuses vabu kohti 700 ringis. Õhtuks oli päevaga ära tehtud üle 500 vakstineerimise.

Confido juht Kadi Lambot rääkis, et poolteist tundi enne Sõle vaktsineerimiskeskuse avamist seisid ilma broneeringuta inimesed keskuse ees lootuses elava järjekorra alusel vaktsiini saada. Lambot palus neil lahkuda. Ta ütles, et täna oli neil abiks ka MUPO, kes selgitas õnneotsijatele, et ilma eelneva broneeringuta ei ole võimalik vaktsiinisüsti saada.

Kell 16, kui Sõle keskuses süstiti veel viimaseid doose, rääkis Lambot Delfile, et hoolimata palvest noorematele kui 60-aastastele vaktsineerimisele tulla, oli siiski rahva seas näha neid, kes fookuksgrupi tunnustele ei vastanud. Lambot arvas, et inimesed muutsid oma andmeid nii, et said end olid end kuidagi läbi ettevõtte veebiregistratuuri (mitte üleriigilise digiregistratuuri) muutnud sihtgrupi tunnustele vastavaks.

Sellegipoolest oli Lamboti sõnul olukord täna palju vaiksem kui eile, kui ukse taha tulid elavasse järjekorda seisma nooremad inimesed lootuses vakstiini saada.

Mõlemale kliinikule eraldas haigekassa vaktsineerimiseks AstraZeneca vaktsiini.

Ennast tuleb kindlasti registreerida

Sel nädalavahetusel vaktsineeriti üle Eesti 1956. aastal ja varem sündinud inimesi ning 1961. aastal ja varem sündinud COVID-19 riskirühma kuuluvaid inimesi. Inimene saab ise kontrollida enda riskirühma kuulumist patsiendiportaalis digilugu.ee, sellekohane teavitus on lisatud patsiendiportaali avalehel vasakusse serva.

Eile leidis meedias kajastust, et vaktsiinile jooksid pealinnas tormi ka palju nooremad inimesed. Mõlemas keskuses rõhutasid töötajad täna hommikul, et oodatakse ikka vaid sihtgruppi, teisi inimesi täna ei vaktsineerita.

Vaktsineerima sai t'na tulla ainult eelneva registreerimise alusel. Vaktsineerima tulles palutakse kaasa võtta isikut tõendav dokument.

Vaktsineerimiskeskusesse oli võimalik aegu broneerida digiregistratuuris, Confido kodulehel ning telefoniregistratuur kaudu, mis töötas kell 10-15. Eesti keeles sai registreerida telefonil 600 7775 ja vene keeles telefonil 6007774.