Soome peatas märtsi lõpus AstraZeneca COVID-19 vaktsiini kasutamise seoses võimalike ohtlike, ent väga haruldaste kõrvaltoimetega. Ohtude hindamise järel teatas kohalik terviseamet, et üle 65-aastastel inimestel kõnealuseid probleeme ei esine ja nende seas saab vaktsineerimist jätkata, samas kui nooremate puhul vaktsiini jätkuvalt ei kasutata.

Tellimused tehti aga varem ja seega jõuab riiki kokku 3,7 miljonit doosi AstraZeneca vaktsiini. Tervishoiuameti teatel võidakse jääkdoosid anda teistele riikidele, mil on nendest puudus.

"Jah, võib juhtuda, et vaktsiini jääb üle. On siiski ka lootus, et vaktsiini kasutamine laieneb uuesti (ka noorematele kui 65 eluaastat). Kui aga meil on vaktsiini ülepakkumine, on loomulikult alati võimalik see anda teistele riikidele," ütles Soome tervishoiu- ja hoolekandeameti juhtivekspert Mia Kontio MTVle.

Vähemalt ühe vaktsiinidoosi on saanud juba umbes 900 000 soomlast, sh ligi 90% üle 80-aastastest ja pea 70% üle 75-aastastest.

AstraZeneca kõrval on Soome tellinud veel kuut eri vaktsiini, sh 6,2 miljonit doosi Pfizer/BioNTechi vaktsiini, 2,4 miljonit doosi Johnson&Johnsoni vaktsiini ja 2 miljonit doosi Moderna vaktsiini.

18. märtsil kogunenud Eesti riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon andis soovituse kasutada AstraZeneca vaktsiini lähinädalatel eelkõige üle 60-aastaste (k.a) inimeste COVID-19 vastaseks vaktsineerimiseks.