Pahatihti teevad vanemad oma laste eest valikuid, mis viimastele alati südamelähedased pole. Mitmed noored leiavad ennast huviringidest ja trennidest, nähes ennast ise samal ajal hoopis midagi muud tegemas. Harvem kuuleme sellest, et lapsevanem otsustab oma järeltulijaga kampa lüüa ja mõne ande arendamisest saab hoopis lõbus koosõppimine. Just sellise tandemi moodustavad Alge-Mai ja tema tütar Maria Liisa.

Prooviks õige midagi uut

Enne koroonaaega, kui Alge-Mail tööl rahulikum tempo oli, arutas ta sõbrannaga, et võiks midagi toredat juurde õppida. Sõbranna teadis rääkida, et Tallinnas Õpetajate majas on igasuguseid kihvte kursuseid, muu hulgas DJ õpituba.

Nagu enamik vanemaid, nii pöörab ka Alge-Mai lapse huvitegevusele ja arengule tähelepanu. Nii otsustaski ta tütrele idee välja käia. “Mõtlesin, et ka tema võiks midagi uut proovida ja teistsugust teemat ellu tuua. Muusika on meile mõlemale alati meeldinud ja see oli võimalus midagi koos teha,” meenutab Alge-Mai. Maria Liisa oligi kõhklemata nõus. “Ma ei olekski tahtnud sinna üksi minna. Niisiis läksimegi koos kohapeale. Alguses vaatasin küll, et päris vanad inimesed on seal,” naerab Maria Liisa. “Aga siis nägin, et üks on isegi minuvanune ja nii leidsin omale lausa uue sõbranna.”


Maria Liisa Itaalias mängimas

Kursused DJ-koolis pidid algama möödunud aasta mai alguses, kuid lükati edasi juulisse. Augustis toimus jätkukursus ja kuu lõpus tuli melomaanidel ka suurem eksam sooritada. Seega kriisiaastast hoolimata leidsid ema ja tütar võimaluse suvel enda jaoks uus maailm avastada ning DJ Tarrvi Laamanni käe all ennast proovile panna.

Lõpueksamil panime juba ise Suvila peo jaoks seti kokku ja esinesime suurema publiku ees.

“Esimene tund oli Õpetajate majas, kus me siis tutvusime selle aparatuuriga. Edasi saime juba ise klapid pähe panna, nuppe näppida ja kätt proovida. Päris esimene avalik esinemine toimus KuKu klubis. Kuigi klubi oli tühi, siis mõned inimesed olid seal siiski söömas ja neile ning möödakäijatele saimegi mängida. Vahepeal harjutasime ühe kursusekaaslase katuseterrassil. Lõpueksamil panime juba ise Suvila peo jaoks seti kokku ja esinesime suurema publiku ees,” kirjeldab Alge-Mai DJ-hariduse teekonda.


Alge-Mai Tallinnas Suvila peol

DJ-ameti väljakutsed

Maria Liisa ütleb, et Suvila pidu oli juba tõeline esinemine, kus isegi lavanärv sisse lõi. Siiski ei ole sellised enda rõõmuks ette võetud katsumused võrreldavad eksamitega koolis. “DJ-eksam on minu jaoks kindlasti huvitavam. Seal ei pea tuupima, vaid lihtsalt hästi palju harjutama. See mida on võimalik nautida, tuleb ka kuidagi iseenesest.” Peale koolilõpetamist neiu ennast siiski Ibizal Blue Marlinis DJ-na töötamas ei näe, vaid peab seda toredaks hobiks, millega on võimalik pisut lisaraha teenida.

Alguses vaatasime, et koos mängimine ei mängi välja.

Üks selline tööots õnnestus Maria Liisal saada eelmisel suvel. Kunstnik Maarit Murka näituse avamisel mängis ema-tütar tandem kordamööda. “Alguses vaatasime, et koos mängimine ei mängi välja. Maria läks minu peale närvi,” naerab Alge-Mai kergusega. Temale tegi see vaid nalja.

Kõige suuremaks väljakutseks on üritusele sobiva seti kokkupanemine ja kuulajaskonnale meelepäraste lugude leidmine. Muusikapalasid valitakse vastavalt peol valitsevale meeleolule. Selleks tuleb enne pidu teada saada, millise vaibiga sündmusega on tegemist ja kohapeal inimesi jälgida. Samuti tunnetada, milline energia parasjagu peol valitseb. Ka laulude üleminek vajab omajagu asjatundlikkust.

See võib emotsiooni ära rikkuda, kui kõik hakkavad vastavalt oma maitsele lugusid küsima.

“Ükskord läksin paanikasse, kui minult mingit TikToki lugu küsiti. Siis pidin ruttu midagi välja mõtlema,” meenutab Maria Liisa naerdes. Sarnaselt professionaalsetele DJ-dele armastab ka tema enda valitud, mitte soovilugusid mängida. “See võib emotsiooni ära rikkuda, kui kõik hakkavad vastavalt oma maitsele lugusid küsima.”

Armastusega Vahemere äärest

Maria võis siis umbes üksteist või kaksteist olla. Oli kevadine aeg ja seal oli hästi vähe rahvast. Isegi üks koer oli kohal. Seal see diskolõvi siis hoogsalt tantsu lõigi.

Ema ja tütar on ka kirglikud reisijad. Erinevates maailmanurkades ongi just kunsti-, kultuuri- ja muusikaüritused need, mis neid ennekõike tõmbavad. Eriliselt armastavad nad Ibizat ja Itaaliat. Maria Liisa esimene eredam klubimuusikamälestus pärinebki Positanos asuvast Music on the Rocks’ist, väikesest koopa sisse ehitatud klubist. “Ka mulle meenus see koht esimesena. Maria võis siis umbes üksteist või kaksteist olla. Oli kevadine aeg ja seal oli hästi vähe rahvast. Isegi üks koer oli kohal. Seal see diskolõvi siis hoogsalt tantsu lõigi,” mäletab Alge-Mai elavalt, kuidas tütre muusikaarmastus juba varakult välja lõi. Järgmine koht peale seda oligi Ibiza. “Seal oli hästi palju originaalseid inimesi,” meenutab Maria Liisa.

“Kui me koos klubimuusikaüritustel käime, siis me tantsime ja elame muusikasse sisse. Nüüd on meil isegi sama maitse tekkinud ja tore on koos laule kuulata,“ räägib noorem DJ. “Maria on leidnud mingisugused lood, mis mulle kunagi nooremana meeldisid ja nüüd on need hakanud ka temale meeldima,” rõõmustab ema tütrega muusika kaudu leitud ühisosa üle.

Muusikanautijad

“Ma ei tea täpselt, millised on teiste noorte suhted nende vanematega, aga ma usun küll, et meil on emaga mõnes mõttes eriline suhe. Me teeme päris palju asju koos,” ütleb Maria Liisa. Siiski on paljudes peredes vanematel omad tegemised ja lapsed teevad omi asju. “Kui ma sõbrannadele räägin meie tegemistest, siis nad on öelnud, et tahaksid, et saaksid oma emaga selliseid lõbusaid asju koos teha."

Ema-tütre elu- ja muusikanautimisel on teinegi mõjutaja, kelleks on Maria Liisa DJ-st õde Jane Arrak, kes elab Itaalias ja on samuti kirglik maailmarändur. “Me võibolla kahekesi polekski nendesse kohtadesse sattunud. Koos temaga käimegi Ibizal ja Itaalias,” räägib Alge-Mai. Vahest on loomingulistel mõjudel oma osa ka õdede vanaisal, kelleks on kunstnik Jüri Arrak.

Hoolimata kiirest koolielust leiab Maria Liisa siiski aega korra-paar kuus DJ-puldi taga harjutamiseks. Alge-Mai loodab, et suvel sukelduvad nad koos tütrega aktiivsemalt helimaailma ja saavad väikeses ringis vähemalt sõpradele muusikat mängida. Suvebriis juukseid paitamas, rõõmsad inimesed nende valitud rütmide saatel puusi nõksutamas.

Jaga meiega oma koroonaaja kõige positiivsemat lugu ja võida Rademari kinkekaarte! Lugusid ootame aadressil jagamehead@delfi.ee. Loe rohkem SIIT!

Jaga
Kommentaarid