„Laulu- ja tantsupeoks valmistumine eeldab üldjuhul kõike seda, mis viimasel aastal suuresti võimatuks on osutunud – kooride, orkestrite ja tantsurühmade koosharjutamist, suurtes maakondlikes eelproovides osalemist ning tihedat tööd peonädalal,“ ütles Toomla ja selgitas: “Pikem ettevalmistusperiood leevendab oluliselt erinevate võimalike piirangute mõju laulu- ja tantsupeoks valmistuvate kollektiividele, sest aega repertuaari omandamiseks on rohkem.“

Margus Toomla sõnul on järgneva aasta põhiliseks eesmärgiks ühiselt laulu- ja tantsupeo liikumine pandeemia tardumusest välja tuua. „Kollektiividel seisab ees suur töö kõigiks siiani ära jäänud kontsertideks, etendusteks ja maakondlikeks laulupidudeks valmistumisega ning oma kunstilise taseme taastamisega, mis tähendab et tulemas on väga tihe ja töökas hooaeg.“

Käesoleva aasta alguses kollektiivijuhtide seas läbi viidud küsitlus näitas Toomla sõnul, et kollektiivijuhid on optimistlikud ning ootavad sügishooaega, et oma kollektiividega taas tööle asuda. „Uuringust selgus, et proovide tegemise on viimasel hooajal ära jätnud vähesed kollektiivid. Iga viies kollektiiv on teinud proove ka veebi teel, mis on aidanud hoida kollektiivi ühtsustunnet," tõi Toomla näite.

XIII noorte laulu- ja tantsupeo repertuaar jõuab osalejateni juba sel sügis-talvel ning kunstilistel toimkondadel on kavas lisada õppeprotsessi täiendusi, kergendamaks kollektiivide ja nende juhtide tööd repertuaariga.

XIII noorte laulu- ja tantsupidu toimub 30. juunist 2. juulini 2023 Tallinna Lauluväljakul ja Kalevi Keskstaadionil. Registreerimine noortepeole algab septembris 2021. Laulupeo kunstiline juht on dirigent Pärt Uusberg, tantsupeo pealavastaja on Agne Kurrikoff-Herman ning rahvamuusikapeo üldjuht on Juhan Uppin.

Eesti pole ainuke

Sellega teeb Eesti sarnase otsuse, nagu on teinud juba teise Balti riigid.

Koroona on juba mõjutanud Leedu pidustusi. „Me rahvuslik laulu- ja tantsupidu on edasi lükatud aastast 2022 aastasse 2024,” teatas Maalehele Leedu suursaatkonna kantsler Andrius Pauga. Ta lisas, et selge pole veel Leedus toimuma pidanud üliõpilaslaulupeo Gaudeamus ja rahvusvahelise folkloorifestivali Baltica saatus.

Lätis on aasta võrra edasi lükatud koolinoorte pidu.

Koroona on juba mõjutanud ka väiksemaid laulu- ja tantsupidusid Eestis. Nii on edasi lükatud tänavu toimuma pidanud III Eesti Naiste tantsupidu. Peo koduküljel seisab: „Seoses Covid-19 leviku ja selle tõttu seatud piirangutega on III Eesti Naiste Tantsupidu „Pere Lugu“ edasi lükatud järgmisesse aastasse – pidu toimub 12. juunil 2022 Jõgeval. Kehtima jäävad tantsurühmade registreeringud ning paika pandud repertuaar.

Lühiajaliselt, augustisse on edasi lükkunud ka Meeste Tantsupidu 4 Venda. Edasi on lükkunud ja lükatud ka mitmeid maakondlikke laulu- ja tantsupidusid.