Peaminister Sanna Marini sõnul arutab valitsus nüüd, kas on võimalik esitada alternatiivne seaduseelnõu, vahendab Helsingin Sanomat.

„Teeme oma parima, aga me ei küündi alati selleni, kuhu me põhiseaduskomisjoni arvates peaksime küündima,” kommenteeris Marin eile õhtul komisjoni kriitikat.

Marin rõhutas, et võimud hindasid liikumispiirangud võimalikuks tegevat seadust vältimatuks. Eelnõu järgi oleks koduhoovist väljumine muuks peale kehalise liikumise või vältimatute asjade ajamise võidud kõige hullemates epideemiapiirkondades tähtajaliselt keelata. Eesmärk oli piirata inimeste kontakte ja nii koroonaepideemia hullemaks muutumist.

Põhiseaduskomisjoni hinnangul on sama efektiivseid meetmeid võimalik rakendada ka oluliselt lõdvemate piirangute ja keeldudega. Komisjon nõudis eelnõusse täpset määratlust sellistele kogunemistele, mis on keelatud.

Marini sõnul on liikumispiirangutele alternatiivsete reeglitega seotud palju probleeme.

Valitsuse seaduseelnõu oleks võimaldanud ka maskikohustuse kehtestamise kõige hullemates epideemiapiirkondades. Põhiseaduskomisjoni sõnul tuleks maskikohustus sätestada nakkushaiguste seaduses, mitte eraldi seaduses.

Marin ütles eile õhtul, et valitsus teeb nakkushaiguste seadusse muudatuse, millega saab maskikohtustuse kehtestada.

Marin tuletas meelde, et epidemioloogiline olukord on endiselt tõsine ja kõigil on põhjust liigseid lähikontakte vältida.

„Lihavõtted tasub veeta vaid kõige lähemate inimestega ja asjatut reisimist on põhjust vältida. Lõpuks on kõige rohkem mõju sellel, kuidas me ise tegutseme,” kirjutas Marin eile Twitteris.

Eduskunta põhiseaduskomisjon teatas eile, et valitsuse seaduseelnõu põhilahendus oli vale: lähtekoht oli, et liikumine väljaspool koduhoovi oleks keelatud ja 13 erandjuhtumil lubatud.

„Põhiseaduskomisjon leiab, et valitsuse põhilahendus keelata liikumine täielikult on ebaproportsionaalne ja seda ei saa pidada põhiseaduses mõeldud viisil vältimatuks,” ütles eile põhiseaduskomisjoni esimees, Marini sotsiaaldemokraadist erakonnakaaslane ja eelkäija peaministriametis Antti Rinne.