Uuringust selgus, et koroonavaktsiin vähendas eakatel haiglaravi nõudvat tõsist haigestumist keskmiselt 74% ja riskigruppi kuulujatel keskmiselt 84%, vahendab Yle Uutiset.

Uuringus võrreldi koroonaviirusest tulenevat haiglaravile sattumise riski vaktsineeritutel ja mittevaktsineeritutel. Tulemused puudutavad peamiselt ühe vaktsiinidoosi mõju, sest vaid 10% oli sellel perioodil saanud ka teise vaktsiinidoosi.

Vaktsiinide mõju uuriti eraldi üle 70-aastastel ja haiguse tõttu riskigruppi kuuluvatel 19-69-aastastel.

„Vaktsineerimise mõjuhinnangud vastavad hästi rahvusvahelistele tulemustele: mõju oli neli nädalat pärast esimese vaktsiinidoosi saamist Iisraelis 78%, Šotimaal 81% ja Inglismaal 71-80%. Tulemused sõltuvad muu hulgas kasutatud vaktsiinist ja uuritute east,” kommenteeris THL-i ülemarst Tuija Leino.

Haiguse tõttu haiglaravi vajanud on sattunud haiglasse keskmiselt 10 ööpäeva pärast nakatumist.

Vaktsineerimise mõju haiglaravile sattumise ärahoidjana on hinnatud alates sellest, kui vaktsineerimisest on möödunud vähemalt 30 ööpäeva.

„Vaktsiinide efektiivsust võib olla alahinnatud, sest tervislikult seisundilt kõige hapramad inimesed, kellel vaktsiini efektiivsus on tõenäoliselt nõrgem, said vaktsiini esimesena,” märkis THL-i arst-spetsialist Eero Poukka.

Uurimisandmed koguti perioodist 27.12.2020-28.03.2021.