Aastatel 2005–2014 valitsusjuhina ja siis Euroopa Komisjoni asepresidendina töötanud, endisel Reformierakonna esimehel ja nüüdse Euroopa Parlamendi liikmel Ansipil on kolm põhjust, miks ta ei soovi presidendiks kandeerida, vahendab ERR-i uudisteportaal.

"Kui oled üheksa aastat olnud täitevõimu juht, siis pretendeerida pelgalt esindusfunktsioonide täitmiseks – see ei oleks kindlasti see, kus ma ise tunneksin ennast hästi," tõi Ansip esimeseks põhjuseks.

"Teiseks annan endale aru, et Eesti rahva kannatust on [Andrus Ansipiga] proovile pandud üksjagu ja mina seda enam proovile panna ei tahaks," lisas ta.

Ühtlasi leidis Ansip, et ei ole veel nii eakas, et sooviks isiklikest seisukohtadest loobuda. "Tahaksin olla vaba ja arvata poliitikast nii, nagu mu süda arvab. Inimene, kes tahab saada presidendiks, peaks olema kõigi poliitiliste jõudude suhtes sõnades leebem. Mina pole seda olnud ja olgu see veelkordseks kinnituseks, et ma ei pretendeeri sellesse ametisse."

Ansip nõustus, et nüüdsete presidendivalimiste puhul on ette teada – järgmine riigipea ei tule Reformierakonnast, kellel on juba peaministri koht ja EKREst, kellel pole presidendi valimiseks nii palju jõudu.

Nii peaks uus president olema erakondade ülene ega saaks olla keegi, kes on või oli ühe erakonna esimees või on selgelt samastatav ühe erakonnaga.