Varem olid selle vaktsiini kasutamist piirata otsustanud Berliini ja Müncheni võimud, vahendab Deutsche Welle.

Alla 60-aastased võivad ikkagi AstraZeneca vaktsiini saada, aga ainult arsti loal ning pärast idividuaalset riskianalüüsi ja põhjalikku selgitust, selgub dokumendist, mida on näinud Saksamaa uudisteagentuur DPA.

Otsus tehti uue mure pärast ebatavaliste veretrombide üle, millest on teatatud väikesel arvul noorematel AstraZeneca vaktsiini saanud inimestel.

„Positiivne sõnum on, et AstraZeneca vaktsiiniga tuleks jätkata 60. eluaastani jõudnud inimeste vaktsineerimist,” ütles tervishoiuministrite konverentsi eesistuja, Baieri tervishoiuminister Klaus Holetschek. „Uuringud näitavad jätkuvalt, et see vaktsiin on efektiivne ägedate haigushoogude vastu. Meil on vaja, et see oleks efektiivne kolmanda laine ja ohtlike viirusmutatsioonidega silmitsi olles, meil on seda vaja kiiresti edasiliikumiseks.”

Saksamaa alaline vaktsiinikomisjon STIKO avaldas varem eile uued juhised, milles soovitatakse AstraZeneca vaktsiini kasutamist ainult üle 60-aastastel.

STIKO teatas, et tegi otsuse praegu olemasolevate andmete alusel haruldaste, aga väga tõsiste tromboosiga seotud kõrvalmõjude kohta. Komisjon teatas, et avaldab juhised ka nende alla 60-aastaste kohta, kes on juba ühe doosi AstraZeneca vaktsiini saanud.

Tegutsedes STIKO nõuande alusel peatasid Berliini ja Müncheni võimud juba varem AstraZeneca vaktsiini kasutamise alla 60-aastastel.