Yli-Viikari sattus skandaali seoses riigi raha kasutamisega reisimiseks ja iluteenuste jaoks.

Vehviläineni sõnul tahab kantseleitoimkond tagada ametkonna töörahu ja rahustada selle ümber keevat skandaali.

„Peadirektori tegevuse ja rahakasutuse vastu on palju negatiivset tähelepanu nii kodanike hulgas, avalikkuses kui ka Eduskuntas. Peadirektori tegevus on nõrgendanud märkimisväärselt ameti usutavust ja usaldusväärsust avalike varade kõrgeima kaitsjana,” ütles Vehviläinen.

Vehviläinen rõhutas, et Riigimajanduse Revisjoniamet on kõrgeim riigi raha kasutamise üle järelevalvet teostav organ ning seetõttu peab sellelt ja selle juhilt eeldama eriti head otsustusvõimet ameti raha kasutamise üle. Vehviläineni sõnul ei ole Yli-Viikarilt saadud vastused rahakasutusega seotud ebaselguste kohta veenvad olnud.

Vehviläinen avaldas lootust, et peadirektor Yli-Viikari otsustab ise ametikohustuste täitmise peatada.

„See oleks kasulik ametile ja ameti usutavusele, et peadirektor peataks nüüd ametikohustuste täitmise eeluurimise ajaks,” ütles Vehviläinen.

Soome keskkriminaalpolitsei teatas varem, et alustas eeluurimist VTV tegevuse kohta. Tegemist on ametikuriteo kahtlusega, aga politsei ei ole eeluurimise sisust täpsemalt rääkinud.

Eduskunta kantseleitoimkond annab Yli-Viikarile aega asjaga tutvumiseks ja võimaliku vastuse andmiseks. Järgmine toimkonna koosolek on 8. aprillil ja kõige varem siis võidakse teha ka otsus Yli-Viikari ametikohustuste täitmise peatamise kohta.

VTV tegevust kontrollib ka Eduskunta revisjonikomisjon. Kantseleitoimkond võib teha otsuse ametikohustuste täitmise peatamise kohta, aga ametist vabastamise otsustamise volitused on Eduskunta täisistungil.

Yli-Viikari rahakasutus jõudis avalikkuse ette esimest korda eelmisel sügisel, kui Yle teatel olid Yli-Viikari reisikulud 55 Soome ametiasutuse juhi võrdluses suurimad.

Ajaleht Iltalehti on aga teatanud Yli-Viikari lennupunktidega seotud ebaselgustest. Jaanuaris teatas Iltalehti ka erandlikust töösuhte lõpetamislepingust, mille tõttu said Yli-Viikari ja VTV juriidiliste küsimuste eest vastutav direktor Mikko Koiranen Eduskunta õigusvolinikult märkused.

Ajaleht Ilta-Sanomat on aga teatanud, et Yli-Viikarile osteti aastatel 2018-2020 riigi kulul iluteenuseid kokku üle 4700 euro väärtuses.