"Täna anti Sofia linnas Venemaa föderaalse karistusteenistuse töötajatele üle eriti rasketes kuritegudes süüdi mõistetud Andrei Danilov," ütles Venemaa siseministeeriumi esindaja Irina Volk reedel.

Tapmine, mille tõttu meest taga otsiti, toimus juba 2000. aasta alguses. Verised sündmused said väidetavalt alguse pärast seda, kui üks Tšerepovetsi linna ettevõtja laenas kohalikult ärinaiselt raha, et ellu viia mitmekorruseliste garaažide ehitamise projekt.

"Võlgnik ei soovinud aga võetud kohustusi täita ja tellis oma sõbralt Andrei Danilovilt suure tasu eest võlausaldaja mõrva. Viimane andis oma nõusoleku ning sai vastu püstoli ja padrunid," rääkis Volk.

"Olles jõudnud väidetava ohvri elukohta, ootas Danilov naist sissepääsu juures. Püstoliga ähvardades sundis ta naise korterisse. Kannatanul õnnestus aga vajutada paanikanuppu, mille peale saabusid sündmuspaika eraturvafirma töötajad," märkis ta.

"Oma olukorda mõistes avas Danilov tule. Üks turvatöötaja hukkus. Võlausaldaja ja teine ​​turvatöötaja said haavata ning toimetati haiglasse, kus neile osutati õigeaegselt abi," kirjeldas Volk.

Vologda piirkonnakohus mõistis Danilovi aastaid hiljem tagaselja 19 aastaks vangi ja kuulutas ta Interpoli kaudu tagaotsitavaks.

Topeltkodakondsusega Danilov oli selleks ajaks juba Eestis. Ta pälvis oma tegevusega ka siin õiguskaitseorganite tähelepanu ja mõisteti 2014. aastal vangi seoses krediitkaartide võltsimise, kasutamise ja rahapesuga.

Venemaa taotles toona Eestilt mehe väljaandmist. Harju maakohus aga leidis, et Danilovi väljaandmiseks ei ole õiguslikku alust.

Ta vabanes Eestis trellide tagant 2016. aastal ja lahkus riigist, jäädes tabamatuks kuni 2020. aasta juulini, mil ta Bulgaaria võimude poolt viimaks kinni peeti. Väidetavalt kasutas Danilov seal eestipärast nime Edwin Reinsalu.