Tatmadawi päeva suurejoonelisel tseremoonial osaleb tavaliselt arvukalt välisdiplomaate. Tänavu - vähem kui kaks kuud pärast sõjaväelist riigipööret - oli neid kohal vaid käputäis, tulles Hiinast ja veel mõnest naaberriigist, märgib ajaleht The New York Times.

Kohal oli ka Venemaa kaitseministri asetäitja Aleksander Fomin. Huntat juhtiv kindral Min Aung Hlaing tõstis tema kohalolekut laupäeval korduvalt esile. Reedel kinkis sõjaväepealik Fominile ka ordeni ja mõõga.

Venemaa on olnud Myanmari sõjaväe jaoks oluline relvade tarnija ning ÜRO Julgeolekunõukogu alalise liikmena võib see koos Hiinaga blokeerida rahvusvahelise organi katsed Myanmari võime sanktsioneerida.

Interfaxi teatel esitleti eilsel sõjaväeparaadil ka Vene sõjatehnikat.

USA suursaadik Myanmaris Thomas Vajda nimetas laupäeval üle riigi toimunud verevalamisi samal ajal "õõvastavaks". Ta ütles, et julgeolekujõud mõrvavad relvastamata tsiviilisikuid, sh lapsi.

USA teatas juba neljapäeval, et kehtestab majanduslikud sanktsioonid kahele sõjaväe omanduses olevale konglomeraadile, mis kontrollivad suurt osa Myanmari majandusest.

Suurbritannia välisminister Dominic Raab märkis, et "relvastamata tsiviilisikute, sealhulgas laste tapmine tähistab uut madalpunkti". "Teeme oma rahvusvaheliste partneritega koostööd selle tarbetu vägivalla lõpetamiseks, vastutavate isikute kohtu ette toomiseks ja demokraatia teele naasmiseks," lausus Raab.

Euroopa Liidu esindus Yangonis leidis, et "Myanmari relvajõudude 76. aastapäev raiuti ajalukku terrori ja häbi päevana". "Relvastamata tsiviilisikute, sh laste tapmine on tegu, mida ei saa õigustada," märgiti avalduses.