Ukraina riigipea Volodõmõr Zelenskõi võitlus riigi põhiseaduskohtuga võttis täna uue pöörde, kui Zelenskõi otsustas kaks kohtunikku ametist vabastada. Pole kindel, kas Zelenskõil on tegelikult volitused sellise otsuse tegemiseks.

Zelenskõi tühistas täna kaks presidendi määrust, millega tema varasem eelkäija oli 2013. aastal määranud ametisse praeguse kohtu esimehe Oleksandr Tupõtskõi ja kohtunik Oleksander Kasminini.

Zelenskõi käigu eesmärk on kohtu tasakaalu raputada. Möödunud sügisel vallandas Ukraina kohus põhiseadusliku kriisi, kui otsustas lõdvendada korruptsioonivastase võitluse seadusi. Otsus seadis omakorda ohtu reformid ja lääne toetused, sh viie miljardi dollari suuruse Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) oma.

Mõlemad kohtunikud nimetas ametisse nüüdseks Venemaal redutav president Viktor Janukovõtš.

„Need isikud saavad minna hästi ärateenitud puhkusele," teatas Zelenskõi täna pressiteate vahendusel. Zelenskõi seletas, et praegu vaadatakse riigis läbi kõiki Janukovõtši omaaegseid määrusi.

Zelenskõi oli juba mitu kuud varem peatanud Tupõtskõi volitused ja põhjendanud otsust korruptsiooniuurimistega. Tupõtskõile heideti muu hulgas ette, et ta polnud deklareerinud kinnisvara Venemaa okupeeritud Krimmis. Pole teada, kas seegi otsus on täiesti põhiseadusega kooskõlas.